Според математика Джон Идънсор Литълууд на всеки човек по света се случва по едно чудо месечно, пише "Мениджър Нюз".

През 1986 г. той издава малка книжка с математически изчисления на вероятностите. Теорията му за вероятността на чудесата набра популярност в последните дни, след като бе отразена от сайта io9. Към нея сложи препратка в сайта си британския таблоид „Дейли мейл”. Според редакторите на Острова това е една от десетте най-интересни истории от мрежата тази седмица.

Каква точно е теорията?

Малко от идеите на Литълууд имат сериозна основа, смятат от io9. Но сред тях се очертава като твърде възможен дори през 21 век законът на Литълууд. В него се пресичат математика и религия.

Джон Литълууд

Математикът твърди, че неща, които повечето от нас биха помислили за чудо, заради тяхната неочакваност, ни се случват поне веднъж на 35 дни. Той смело дефинира чудото като „събитие, с вероятност едно на милион”. Основава идеята си на разбирането, че „търсещите чудо” имат работно време, в което се оглеждат за невероятни събития около себе си. Великодушно взема предвид, че средно всеки от нас може да го прави по 8 часа на ден. Всеки ден. Това е работното ни време.

Ако всяка една секунда от това време се счете за възможност за възникването на изключително събитие, тогава са необходими само 1 милион секунди или 35 дни по 8 часа, в които да търсим чудото.

Наблюдателни читатели посочват: Макар че сборните и действията на обектите (хората) в теорията му са относителни, две неща в нея са сигурни. 1.) Чудото може да се случи за секунда. 2.) Всички сме обградени от чудеса, които често не забелязваме. Защото „извънработното” ни време е в пъти по-голямо от „работното”.