Автор
Woman.bg

Всичко за единствената жена, която е обичал Фреди Меркюри

„Единственият ми приятел, това е Мери и не искам никой друг“, казва Фреди Меркюри за любовта на своя живот Мери Остин. На нея е отредено да бъде негова годеница и най-добра приятелка.

Всички знаят за нетрадиционната сексуална ориентация на легендарния солист на групата Queen, но колко от нас са чували за жената, която Фреди обича до края на живота си. Мери Остин - любимата на музиканта, която остава в сянка.

Началото

Мери и Фреди се запознали благодарение на общото си увлечение по красивите дрехи. Мери работила в лондонския магазин за облекло Biba, докато Фреди продавал старинни рокли и костюми на Кенсингтънския пазар заедно със своя приятел Роджър Тейлър (бъдещия барабанист на група Queen). Тогава името на Меркюри не означавало нищо за повечето хора, оставала цяла година до момента, в който групата Queen изобщо щяла да започне да набира популярност.

Мери се родила в семейство на глухонеми и общувала с родителите си с помощта на езика на жестовете. Баща ѝ бил шпакловчик, а майка ѝ камериерка. Дребничкото слабо момиче веднага грабнало вниманието на бъдещия рок-кумир. Самата Мери била леко шокирана от него, защото Фреди винаги се обличал предизвикателно и ярко – и на първата им среща също бил с достатъчно ефектно облекло. Тя видяла пред себе си 24-годишно „лошо момче“ с шокиращ тоалет и изпитала притеснение и неувереност.

Мери си спомня, че по онова време и двамата били бедни като църковни мишки, а връзката им не се отличавала от любовните отношения на хиляди други двойки. Те слушали заедно музика и се разхождали много, защото не можели да си позволят нищо повече. През 1970-те години Лондон бил препълнен с начинаещи музиканти и било крайно трудно човек да пробие на сцената.



Пътят към славата

След няколко месеца влюбените се събрали да живеят заедно в малък апартамент. Скоро след това възникнала легендарната група Queen, която тепърва щяла да завладее света. По онова време обаче никой не знаел, че ще стане така, затова двойката живеела достатъчно простичко. Фреди пишел песни, а Мери го издържала.

Queen издали първия си албум през 1973-та година. После животът на двойката започнал да се променя, скоро двамата можели да си позволят жилище в много престижен квартал на Лондон. Именно тогава Фреди написал баладата Love of My Life, посветил песента на Мери и ѝ предложил брак в обичайния си шеговит стил.

Мери си спомня: „Тогава бях на 23 години, той ми поднесе голяма подаръчна кутия за Коледа, в която имаше още една кутия, после още една, и още една… Накрая стигнах до последната кутийка, в която имаше красив пръстен от яспис. Аз се стъписах, не разбирах какво става, защото не очаквах нищо подобно. Попитах Фреди на коя ръка да си сложа пръстена и той отговори, че трябва да го нося на безименния пръст на лявата ръка. После ме попита дали ще се омъжа за него. Аз прошепнах „Да““.

Фреди запознал годеницата си с майка си, която била във възторг от избора на сина си – тя си мечтаела двамата влюбени да се оженят и да имат деца. Сватбата обаче така и не се състояла. Годежът им продължил три години и приключил с раздяла.

След първия си албум групата издала още два с пауза от една година. Queen си спечелили световна слава, Фреди се сдобил с милиони фенове и Мери започнала да се чувства излишна в новия му свят.



Веднъж тя видяла прекрасна старинна булчинска рокля в малък магазин и за да разбере какви са плановете на Фреди, го питала дали не е време да си я купи. Той обаче отговорил отрицателно, защото по онова време вече не бил твърде настроен за брак. Мери била много разочарована и атмосферата в сложните им отношения започнала бързо да се влошава.

Фреди започнал да се прибира вкъщи все по-късно и след известно време признал на Мери, че е хомосексуален, тъй като двамата винаги се стремили да бъдат честни един с друг. Романтичната им история приключила, но великият музикант и обикновената му приятелка останали приятели цял живот и се обичали платонично.

След официалното приключване на връзката им Фреди убедил Мери да не го изоставя и тя се нанесла да живее на няколко крачки от жилището му. След това тя винаги била до него като негов помощник и го съпровождала на турнета.

„Запознах се с Мери през 1970-та година и оттогава винаги сме били в топли отношения. С никого не съм бил толкова близък, колкото с нея. Живяхме заедно 7 години и аз все така я обичам. Трудно е да постигнеш истинската любов и тя може силно да те разочарова. Ние с Мери имаме връзка, която стана само по-здрава с годините. Тя изтърпя много неща, но винаги оставаше до мен“, казал навремето Меркюри.

Мери Остин си имала свой личен живот, както и Фреди. Тя родила две деца, но така и не се омъжила за баща им. Фреди станал кръстник на по-големия ѝ син. По онова време той отчаяно търсел любовта и бил заобиколен от тъпли фенове, но винаги се обръщал към Мери за подкрепа и разбиране.

„Всичките ми любовници са ме питали защо не могат да заменят Мери, но това е просто невъзможно. Тя е единственият ми приятел, никой друг не ми трябва. Тя на практика беше моя жена. За мен това беше истински брак. Ние си имаме доверие един на друг и това ми стига“.



Болест и смърт


През 1991 г., вече диагностициран със СПИН, Фреди се разболял сериозно от пневмония. След известно време спрял да взима необходимите лекарства и се отказал от борбата за живота си. Мери се грижела за него и винаги била до него. Те си спомняли добрите стари времена, преглеждали записи от концерти на Queen, плакали и се смеели заедно.

Фреди Меркюри починал на 24 ноември 1991 г.. Преди смъртта си съставил завещание, според което по-голямата част от доходите му (настоящи и бъдещи) и огромната къща в Лондон оставали за Мери.

Приятелите на Фреди ѝ обърнали гръб, когато разбрали за клаузите на завещанието. Тя останала съвсем сама след смъртта му, наложило ѝ се дълго да се съди с данъчните служби, които заплашвали да ѝ отнемат къщата.

Погребение

Певецът искал Мери да разпръсне праха му на място, което само тя знаела. Фреди се боял, че на гроба му ще се събират непознати, които могат да осквернят последното му пристанище.

Мери пазила урната с праха на Меркюри две години, преди да го разпръсне. Тя изпълнила последната молба на Фреди – никой на този свят не знае къде е прахът на великия певец. Тя нито веднъж не го предала приживе и не потъпкала доверието му и след смъртта му.

Има няколко теории относно местонахождението на праха на Меркюри. Според една от тях Мери е закарала урната в родината на певеца, Занзибар. Според друга версия тя е разпръснала праха в любимата градина на певеца около къщата му Garden Lodge. Третата теория възникнала, когато фенове открили мемориална плоча с името Фарук Булсара – истинското име на Фреди Меркюри. Мери Остин отказала да даде коментар.

Днешно време

Тази година Мери ще стане на 68 години. Тя живее в къщата на Фреди зад непристъпни стени и не приема срещи с журналисти. Въпреки, че отказала да участва в заснемането на „Бохемска рапсодия“, прочела сценария и го одобрила.

Що се касае до феновете на Queen, те не са във възторг от Остин. Преди те идвали в Лондон от цял свят, за да видят Garden Lodge и да оставят там цветя, картини и стихове в памет на великия музикант. Мери обаче поискала всичко това да се махне от оградата и вратите, а стените да се покрият с плексиглас, за да не може нищо да се закачи на тях.

Майката на Фреди и сестра му Кашмира обаче винаги са били в близки отношения с Мери и са я смятали за член на семейството си.

Рами Малек в ролята Федди Меркюри и Луси Бойнтън в ролята на Мери Остин

Четете още: Фреди, шоуто продължава!