Автор
Антония Михайлова

За нея говори целият свят: Мая Санду – първата жена президент на Молдова

Тя е само на 48 години, но за нея вече говори целият свят. Тя е чаровна, лъчезарна, с мъдър поглед и остър ум. Усмивката ѝ е скромна, а очите ѝ - големи и изразителни. Не се колебае нито за миг да изрази открито мнението си по различни наболели за страната теми. Тя е Мая Санду – първият президент на Молдова, избрана след изненадващо висока активност в бившата съветска република.

View post on Instagram
 


За Молдова е известно, че там се намира част от българската диаспора, простираща се предимно в областта Бесарабия. По време на Руско-турската война от 1768 – 1774 г., при оттеглянето на руските войски, няколко хиляди българи биват изселени във Влашко, Молдова и Украйна. До ден днешен техните потомци живеят там, ревностно съхранявайки българските традиции и обичаи. Обитават предимно южната част на Молдова, като по груби изчисления днес те наброяват около 300 000 души. Факт обаче е, че Молдова е и една от най-бедните и корумпирани държави в света.

Затова и не само молдовците, но и тези българи, които живеят в нейните предели, днес се радват, че имат нов президент в лицето на Мая Санду - една жена, успяла да поеме руля в свои ръце и да застане начело на цяла една нация, поставяйки пред себе си трудната, но не и нерешима задача да изведе родината си от океана на мизерията, в който е затънала.


Неслучайно двете основни послания, залегнали в предизборната програма на Санду, бяха – извеждане на страната от тежката икономическа криза, и откриване пред гражданите на една по-добра перспектива за тяхната реализация на родна земя. "Време е за добрите хора", гласеше лозунгът, под който мина кампанията ѝ и който успя да докосне сърцата на избирателите, да събуди в отчаяните им души лъч вяра и надежда за един по-добър и достоен живот в родината. Онези избиратели, търсещи препитание далеч от родината в името на семействата си и любимите си хора.

Затова и огромната подкрепа за нея дойде именно от молдовците, които живеят в чужбина. А действащият държавен глава Игор Дадон нарече всички тези окол 250 000 работещи и гласували от чужбина молдовци "предатели". Над 80% от тях са гласували активно за Санду - съперничката му, която е от женски пол и която може да си позволи, напук на закостенелия патриархален модел на мислене и поведение, стилна официална пола и високи токчета.


Сред апелите, с които Санду успя да спечели гласовете на молдовците, бе и призивът ѝ за обединение за изграждането на европейско бъдеще за Молдова. Бъдеще без олигарси и без корупция. От своя страна пък наблюдатели и експерти от Европарламента определиха победата ѝ като "ново начало" и "победа за молдовската демокрация".

За работата на същата тази жена Жозел Борел - ръководител на европейската дипломация, написа в профила си в Туитър: "победата ѝ е отражение на надеждата на хората за живот без корупция".

А Мая Санду определено знае какво говори. Тя е възпитаник на Харвард, лидер е на проевропейска партия, бивш министър на образованието с либерален подход и реформаторска мисъл. Поема в женските си ръце една многовековна изстрадала страна с тежко минало след И спокойно можем да наречем символ на едно добро начало.

Старата Молдова има тежко минало. За първи път управлението на тази изстрадала многовековна държава е в ръцете на жена, на Мая Санду – символ на едно по-добро начало, на вярата на цяло едно общество, че един ден истината и справедливостта ще победят.

View post on Instagram
 

Четете още: Запознайте се с финландската Пепеляшка Санна Марин - най-младият министър-председател в света