През последните години сме срещали интересни имена по родните географски ширини - Дейвид, Алфонсо, Касандра, Джоузеф и др. Не сме сигурни как стоят нещата в България, но по света има определени правила как не могат да бъдат кръщавани деца. Ето няколко наистина шокиращи примера за такива забрани, породени вероятно от решения на неблагоразумни родители.

Мексико - "Yahoo"

В Мексиканския щат Сонора приеха закон, който забранява да се кръщава детето с това име, както и с Лейди Ди, Virgin, Rolling Stone и др. Местните власти са обяснили забраната си с обяснението, че така ще предпазят децата от подигравки. В Мексико е забранено и да се кръщават деца с името на Хари Потър и други герои от книгата. Сред забранените имена са още Батман, Робокоп, Терминатор и Роки.

Исландия - всички с буквата "С" (си)

Английската буква "C" не съществува в Исландия и за това са забранени имената, започващи с нея като Каролина, Катрин, Конър и др.

Малайзия - "Apple", "Bear" и др.

Имена на плодове, зеленчуци и животни не могат да се дават в Малайзия. Това би разстроило актрисата Алиша Силвърстоун, чийто син се казва Bear Blue (от англ. - синя мечка). Дъщерята на Гуинет Полтроу пък се казва Apple (ябълка).

Португалия - "Том", "Бил" и др.

В Португалия не може да се кръщава с умалително име. Детето може да е Томас, но не и Том, Уилям, но не Бил и т.н.

Германия - "Андерсън", "Смит", "Осама бин Ладен"

В Германия не може да се ползват за малки имена тези, които по принцип са фамилии – Андерсън, Тейлър и т.н. Преди няколко години пак там властите отказаха на турска двойка да нарече детето си Осама бин Ладен. Името "Хитлер" също е забранено. "Адолф" не е забранено, но хората сами го избягват.

Мароко - "Сара" (изписано като Sarah)

Името Сара не е забранено в Мороко, но то трябва да се изписва без h накрая, защото иначе е прекалено еврейско според властите. Освен това родителите трябва да платят такса, ако искат име, което не е сред традиционните марокански имена.

Нова Зеландия - "Принс", "Кинг" и др.

В Нова Зеландия не могат да се ползват имена, които съвпадат с титли на английски език. Това изключва Принс, Принсес, Мейджър, Кинг и т.н.

Четете още: 7 от най-нетрадиционните училища по света