Закръглените изместват слабите? Може би НЕ!

18 октомври 2016 | 11:00
6676
9
снимки: gettyimages.com
9

В последно време наблюдаваме изключително разнообразни тенденции, що се отнася до идеала за женската фигура.

В продължение на десетилетия всички жени се стремяха да бъдат слаби, дори болезнено слаби, покрай моделите, които нашумяха през миналия век, например Туиги. Модата винаги е насърчавала да бъдем фини и стройни, но в последните няколко години все повече започва да се налага другата крайност – plus size моделите. От друга страна много дами се стремят да спортуват повече, за да имат сочни стегнати задни части, защото това е част от разбиранията ни за красота днес. Но къде е истината?

Още в дълбока древност се е смятало за красиво да имате бледа кожа, защото това било знак за аристократичност, а тъмният тен бил свързан по-скоро със слугите, тъй като се смятало, че те потъмняват, заради непрекъснатата си тежка работа под преките слънчеви лъчи. Днес тези разбирания отдавна са останали в миналото и почти всяка себеуважаваща се красавица посвещава много усилия и време, за да изглежда като целуната от слънцето.

Същото се случва и с идеала ни за женското тяло. Както света, технологиите и хората, така и разбиранията ни за красота се променят постоянно.

С напредването на еманципацията, жените започват все по-късно да се омъжват, да раждат, заемат важни ръководни позиции в обществото и най-заклетите феминистки отричат всичко, което е било прието до момента. По този начин се налага и новата мода, която проповядва дамите да бъдат по-закръглени. Все още съществуват противоречия, относно това дали една жена трябва да бъде болезнено слаба, или пък много закръглена, за да бъде красива.

Завръщаме ли се отново към женствените извивки? Или по-скоро предпочитаме да бъдем стегнати и силни? Или залагаме на нежната слаба фигура?

Истината е някъде там...

Коментари

9 JsT
  20 октомври 2016 | 23:18 отговор
 

Точно, жените на по 30-35, които все още не са създали семейство се стараят повече да са във форма, знаейки, че разспуснати и дебели няма да спечелят сърцето на някой мъж. Няма как да се върне модата на дебелите жени, при условие, че на всички е ясно, че не е здравословно да поддържаш излишни килограми. Разбира се, в днешно време има и много жени злоупотребяващи с диети и гладуване, което е супер вредно. Правилно хранене и умерен спорт. Само недейте да пробутвате като "красиво" маста, задръстените артерии, свръхкилограмите, трудната подвижност и съответните хормонални промени, идващи с тях, включително и фертилността :)

 
8 Р
  20 октомври 2016 | 19:34 отговор
 

Хаха, госпожа Финна, според Вас как се пише РАСИЗЪМ? Ххахахаха

 
7
  20 октомври 2016 | 16:59 отговор
 

Не може да не предпочетеш красиво, стегнато, тренирано, здраво момиче пред отпуснато, прегърбено, вяло и мързеливо, па макар и изрисувано и с модни дрешки...

 
6 hhh
  20 октомври 2016 | 02:02 отговор
 

Не може да НЕ предпочетеш красиво слабо елегатно момиче пред едрогабаритен слон

 
5 hhh
  20 октомври 2016 | 01:59 отговор
 

Не може да предпочетеш красиво слабо елегатно момиче пред едрогабаритен слон

 
4
  18 октомври 2016 | 15:14 отговор
 

Може би вече съм го писала някъде, но имаше преди няколко години една мода на гарвановочерни изпънати до болка коси, тен на препечена вафла, опушени очи и бледи устни, фигура като на излязла от Освиенцим и се оказва, че на заведение с дъщеря ми до нас сядат такива модерни дами. Детето ги гледа, гледа и едвам събра сили да каже:" - Мамо да си тръгваме, страх ме е..." Явно е видяла в тях олицетворение на злата кралица от приказките...

 
3
  18 октомври 2016 | 13:56 отговор
 

Изключителна глупава статия,вървете по дяволите!Слабата жена НЕ е финна,за да си финен се изисква изваяно тяло и изваяни кости!А закръглените жени не винаги имат паласки и отпуснати тела!Въобще какво ли разбирате от женска анатомия,че да пишете невежи приказки... Закръглената фигура НИКОГА не е била измествана в съзнанието на интелигентния човек с нормален вкус...Именно това прави жените атрактивни и красиви.Дилемата относно светлата и тъмна кожа?Има си много просто обяснение за това-РАСИЗЪМ!И в днешно време,въпреки всичко тази зараза продължава...

 
 
18 октомври 2016 | 15:16

Надявам се, че не си от български произход и затова си мислиш, че има такива думи "финен" и "финна". А и разсъжденията ти са доста тесногръди, деспотични и ограничени. "Всеки, който не е на моето мнение е..." и следват обидни квалификации, с които само ти си мислиш, че обиждаш някого, а всъщност само себе си.

 
Г-жа Финна
19 октомври 2016 | 19:28

Много се забавлявам, когато видя злостни коментари с правописни, пунктуационни и прочеее грешки с привкус на РАСИЗЪМ.

2 М
  18 октомври 2016 | 12:32 отговор
 

Твърдо не!

 
1
  18 октомври 2016 | 12:18 отговор
 

Статията започна много добре и завърши потресаващо зле..

 

Добави Коментар

Най-четени