Автор
Антония Михайлова

Запознайте се с финландската Пепеляшка Санна Марин - най-младият министър-председател в света

Едно ново нежно име през последните дни развълнува духовете в цяла Финландия – 34-годишната очарователна Санна Марин. Младата жена се превърна в истинска сензация, след като финландският парламент гласува за назначаването ѝ за нов премиер на страната.

View post on Instagram
 


С това Марин стана третата жена, която застава начело на финландското правителство, както и най-младата жена-лидер в света, измествайки от първата позиция министър-председателя на Нова Зеландия – Джасинда Арден. Припомняме, че обаятелната новозеландка встъпи в длъжност през октомври 2017 г. на възраст 37 години.

Но да се върнем към Санна Марин. След като новината за назначаването ѝ превзе света, всички трескаво се впуснаха в разнищване на нейния произход и биография до най-малкия детайл. Каква беше изненадата, след като журналисти установиха, че Санна е едно обикновено момиче, с нелека съдба, произхождащо от бедно семейство. Някои дори я сравниха с героинята от едноименната приказка за „Пепеляшка“.

Санна Марин е родена на 16 ноември 1985 г. в Хелзинки. Нейната майка израства в сиропиталище. Скоро след като посреща на бял свят малката Санна, тя се разделя с баща ѝ заради разрушителната му страст към алкохола. Така още в юношеските си години Марин е принудена да търси работа. Няма значение каква ще е тя – важното е да помага с каквото може на себе си и майка си, която едва успява да свърже двата края. Работи като касиер, а след това и като помощник в пекарна.

През 2012 г. Санна се дипломира в Университета на Тампере със специалност Публична администрация, като става първият човек в семейството си с висше образование. Това е и времето, в което амбициозната девойка прави първите си стъпки на политическата сцена. Докато работи в Социалдемократическия младежки съюз обаче, тя продължава да учи и получава магистърска степен.

Не след дълго Марин се издига бързо в редиците на социалдемократите. Тя е само на 27 години, когато оглавява градската администрация в Тампере, а през 2015 г. става депутат. От юни тази година е министър на транспорта и съобщенията.

Днес Санна Марин застава начело на коалиция, в която влизат 5 партии, чиито лидери, забележете, са само жени. И още по-интересното – четири от тях са на възраст под 35 години!

Големият житейски връх за младата жена обаче си остава нейната рожба. Миналата година тя и съпругът ѝ Маркус Райконен станаха родители на момиченце Ема – най-голямото щастие в живота на Санна Марин.

Въпреки забързаната си политическа дейност днес, Марин продължава да води абсолютно земен живот. Най-младият лидер на финландското правителство се облича в обикновени дрехи, използва обществен транспорт, прави селфита в асансьор, публикува как тя и съпругът ѝ правят ремонт в детската стая и дори споделя снимки, на които кърми дъщеря си.

View post on Instagram
 

Не крие, независимо от поста, който заема, че и тя е жена, че и тя е майка, че и тя е човешко същество като всички останали. И доказва, че властта по никакъв начин не може да отнеме от нея любовта ѝ към малките и онези сладки и мили моменти, прекарани до най-обичните хора, които осмислят човешкия живот.

Всъщност 34-годишната Санна Марин е живото доказателство, че да си млад, при това жена и най-вече млада майка в зората на политическата си кариера, днес не е шокираща новина. Финландците са за това, за да може страни като България да се учат и да черпят опит и вдъхновение по пътя на развитието си, което у нас и без друго, продължава да „куца“ от вече 30 години насам. Време е да осъзнаем, че трябва да има баланс, както и повече млади хора, които да заемат високи позиции – хора с ясен поглед към бъдещето, необременен от носталгията към изминалите дни. А когато те са жени, със сигурност ще полагат повече усилия, за да докажат, че могат да бъдат не по-малко добри лидери от мъжете.

View post on Instagram
 

____

*И понеже Коледа наближава, а ние от woman.bg вярваме в магията на този празник, тази година ще раздаваме подаръци. Много подаръци! Регистрирайте се Т У К и вижте какви изненади сме ви приготвили заедно с Лора и Стоян.