Автор
Веселина Петрова

Заради карантината: Жените в света изнасилвани, бити и тормозени

Затворени сме у дома. Не ходим на работа. Децата не ходят на детска градина и училище. Търпението ни е поставено на изпитание. Трудно е. Особено в семействата, където единият от партньорите е склонен да прибягва до насилие, „когато не му издържат нервите”.

Според експертите една от причините за ескалацията на домашното насилие сега е именно социалната изолация на насилника и принудителното затваряне у дома, често със самия насилник.


В Китай случаите на домашно насилие са скочили три пъти след въвеждането на карантината.

В Турция, според адвоката Енгин Кара, подадените молби за развод са се увеличили четирикратно от началото на мерките за социална изолация, пише БТА. "Броят на хората, които ни търсят с искане за развод, е четири пъти по-голям в сравнение с януари", казва адвокатът.

В Русия стана известно, че много деца споделят за преживяно насилие в популярната социална платформа TikTok.

Според ЕП случаите на домашно насилие са нараснали с една трета в някои държави от ЕС след въвеждане на извънредното положение.


Всичко това стана причина Световната здравна организация да публикува препоръки и мерки, които да се вземат.


"Данните ни са, че в кризи като тази насилието срещу жени се увеличава. Има двойки, при които не е било регистрирано домашно насилие преди, но сега, поради стреса, изолацията и невъзможността този стрес да се менажира, произтичат такива агресивни прояви - както на вербално ниво, така и като физическо насилие”, каза пред БНР Михаил Околийски, представител на СЗО в България.

Организациите, които и досега са предоставяли помощ, продължават да работят, кризисните центрове също. Здравните медиатори в момента са много активни и работят за справяне с различните социални проблеми и последствия от евентуално насилие, причинено най-често от мъжете на жените, казва още Околийски.

За съжаление вероятно са се увеличили и случаите на домашно насилие над деца. Препоръките са жертвите на насилие да потърсят професионална помощ или да се обърнат към полицията.

"Жените трябва да знаят, че горещият телефон за сигнали срещу насилие работи. Че районните съдилища работят и могат да издават ограничителни заповеди, защото това са спешни мерки и ние можем да съдействаме в това отношение. И трябва да се знае също, че всички услуги в "Анимус" работят"”, коментира Надежда Стойчева, клиничен психолог и директор на Фондация "Асоциация Анимус".


Горещият телефон за сигнали за насилие на "Асоциация Анимус" (0800 186 76, 02 981 76 86) е с намалено работно време - от 9 до 21 часа всеки ден.

"За съжаление най-големият брой сигнали - 80, е на деца, които се обаждат за домашно насилие (над тях).

Има случаи, когато деца дават сведения за побой над единия си родител от другия, което е изключително сериозно в тази ситуация, в която се намираме”, коментира психоложката.