Автор
Woman.bg

Защо бременността на Кейт Мидълтън е лоша новина за Тереза Мей

Първоначално новината за третата бременност на Кейт Мидълтън въодушеви британците, но после ги разтревожи. Сега мнозина започват да се възмущават и имат известно право – далеч не всяко британско семейство може да си позволи да има трето дете.

Трудни времена дойдоха за британското кралско семейство. Цяло лято поданиците ту обсъждаха бляскавата сватба на Пипа Мидълтън, ту се молиха за душата на принцеса Даяна, ту изброяваха всички „за“ и „против“ връзката на принц Хари с Меган Маркъл, ту препрочитаха твърде емоционалното интервю на Хари относно преходността на благородническия дълг.

През цялото това време кралското семейство беше сурово критикувано за миналите си грешки и не съвсем „кралското“ си поведение в настоящето. На 4 септември обаче страната сякаш най-сетне се успокои и си позволи да се порадва искрено за фамилия Уиндзор. Третото дете – идващо след сладурите Джордж и Шарлът – може да стане силен коз в ръцете на монархията срещу антироялистите. Но и това затишие премина бързо – скоро британският народ си спомни, че третото дете в родината му е невиждан лукс за мнозина.

Благодаря, Тереза Мей!

„Това е чудесна новина! Тя поздравява херцога и херцогинята на Кеймбридж!“, тържествено заяви прессекретарят на Тереза Мей от нейно име в понеделник. И макар че повечето представителки на слабия пол чисто по женски биха се зарадвали за Кейт, мнозина сметнаха тези думи на госпожа премиера за най-малкото лицемерни. Все пак само допреди половин година Мей проведе нова реформа, която на практика забранява на семействата във Великобритания да имат трето дете.

Преди две години под управлението на Дейвид Камерън правителството прие закон, според който семействата, имащи поне едно дете, ползват съществени данъчни облекчения. При това без значение дали родителите работят или не – ако доходите им са по-малко то 25 хиляди паунда, те ще ползват облекченията в пълен размер, което ще им спести почти 1000 паунда на дете. При по-голям доход облекченията си остават, но с по-малка „отстъпка“.

Междувременно от началото на април тази година, вече под ръководството на Тереза Мей, правителството прие тъй наречената политика „едно семейство – две деца“ (2 child limit policy), според която данъчните облекчения не се влияят от децата след второто такова. Коментирайки скандалната реформа, правителството заяви, че целта му е „хората, живеещи от помощи, да се сблъскат със същата дилема като онези, които живеят от трудовата си заплата“.

Нещо повече. В закона има изключения, които засягат раждането на близнаци, осиновяванията и - което най-много озадачи британците – бременността в резултат от изнасилване. Тъй наречената „поправка за изнасилването“, за която госпожа Мей гласува с две ръце, гласи, че майката все пак може да иска материална помощ от държавата за третото си дете, стига да премине специална експертиза и да издаде името на изнасилвача си.

Общо взето покрай реформата се вдигна доста шум. Може би премиерката е сметнала, че предоставянето на данъчни облекчения на семействата излиза твърде скъпо на държавата и по този начин просто е съкратила разходите. За консерваторите това не е първият такъв случай – навремето социалните помощи бяха орязани и от Едуард Хит, и от „желязната лейди“ Маргарет Тачър.

Преди обаче дори и най-радикалните държавници не си позволяваха да манипулират числеността на британските семейства, защото това автоматично би вписало Великобритания в списъка на крайно отличаващи се по манталитет страни като Иран, Китай, Сингапур и Виетнам. Сега британското правителство ясно показа на гражданите, че оттук нататък третото дете в семейството е нежелателно. Разбира се никой не им забранява да го родят, стига доходите им да са достатъчно високи, за да осигурят приличен живот на отрока си. Като си припомним колко е висок стандартът във Великобритания, картината става ясна – премиерката явно призовава обикновените граждани да не се размножават.

Така че поздравленията на Мей във връзка с бременността на Кейт Мидълтън могат да се възприемат като публична проява на специално отношение към царствената двойка в сравнение с отношението към останалите британски граждани.

Засега няма статистически данни дали броят на абортите в страната се е увеличил след въвеждането на новата семейна политика. Едно обаче е очевидно – поданиците явно не са във възторг от факта, че правителството кърпи държавния бюджет за сметка на неродените им деца.

Третото дете като показател за статут

Благодарение на Тереза Мей занапред във Великобритания трето дете ще могат да си позволят само богаташите или онези, които живеят от парите на данъкоплатците. По стечение на обстоятелствата семейството на Кейт и Уилиям спада както към първата група, така и към втората.

Във времена, в които излишното демонстриране на богатството се смята за осъдително, простосмъртните биха очаквали властимащите да се радват на съкровищата си далеч от хорските очи. Но ако пресметнем колко са стрували тоалетите на херцогинята за последното ѝ турне, ще наброим сума от десетки хиляди паунда, дадени от държавната хазна. После можем да узнае колко ще струва обучението на принц Джордж в частното училище „Thomas's Battersea“ (23 хиляди долара годишно). И макар всички да сме съгласни, че Кейт е достатъчно земна дама, нейният начин на живот, гардеробът ѝ и общото състояние на семейството ѝ ясно ни напомнят, че нейният статут е неизмеримо по-висок от този на средностатистичните британки.

Сега скъпоструващото ѝ лечение (както може би знаете, Кейт е карала тежко всичките си бременности), дрехите, играчките и образованието на децата ѝ – парите, платени от данъкоплатците, ще отидат само за едно „кралско“ дете, вместо да подкрепят стотици други, също така „трети“ деца. При това Уилям и Кейт се открояват не само на фона на поданиците си, но и на самото кралско семейство, в което вече от 40 години се спазва негласното правило да се раждат по две деца. Принцеса Ан е майка на Зара и Питър, принц Чарлз е баща на Уилям и Хари, принц Андрю – на Биатрикс и Юджийн, принц Едуард – на Луиз и Джеймс. До момента само Елизабет II и принц Филип могат да се похвалят с многодетност. Дали бъдещите монарси не взимат пример от настоящите?

Възможно е сензационната трета бременност на Кейт Мидълтън в близко бъдеще да предизвика реакция, доста по-различна от онази, която са очаквали монарсите. Само времето ще покаже доколко тази новина ще разклати лоялността на народа към монархията. Но е възможно това да даде на републиканците един добър аргумент в полза на ликвидирането на наследствената власт.