Ежедневно ставаме свидетели на ситуации, в които едни хора проявяват необяснимо грозно, обидно или дори безжалостно поведение и отношение спрямо други. В някои случаи дори самите ние, без и най-малко да сме го осъзнали, се озоваваме от другата страна. Клевети и злостни коментари по нечий друг адрес, подигравки или шеги на чужд гръб, заплахи или обиди, отправени директно в лицето на някого – всичко това са прояви на негативни чувства, които нараняват и предизвикват сериозен душевен дискомфорт у всеки един от нас.

Постоянно се питаме на какво може да се дължи всичко това, задаваме си въпроси от типа на: "Защо сме толкова лоши", "Какво ни пречи да бъде по-добри едни към други", "Толкова ли е трудно да се усмихнем и да кажем мила дума на човека до себе си" и т.н. Питаме се и все не можем да си отговорим...

Отговор на въпроса "Защо понякога сме толкова лоши? се опитват да намерят и експерти от “The School of Life“ в кратко видео. А той е, че хората се държат зле към другите, защото се чувстват нещастни. Защото страдат и изпитват вътрешна неудовлетвореност и болка.

Единствената причина някой да се държи грубо, нетолерантно, апатично, злобно или с неприязън към някого друг, е, че самият той дълбоко в себе си се чувства самотен, неразбран и наранен.

Според психолозите от “The School of Life“ този тип хора се държат унизително, надменно, злобно и пренебрежително към останалите, защото те самите не се чувстват добре; защото са изгубили вяра в доброто и отдавна са изгубили баланса и вътрешната си хармония; защото са отчаяни; защото са свикнали да виждат живота и хората край себе си единствено и само в черни краски.

Човек, който се чувства добре, не изпитва необходимост да оскърбява или вреди на когото и да било.

Ето защо, когато се срещнем очи в очи с човек, неконтролиращ своето поведение и е обсебен от злоба към другите, най-доброто нещо, което бихме могли да направим, е да проявим разбиране и мъдрост, да проявим съчувствие и да простим, съветват специалистите от The School of Life.

Вижте видеото: