Автор
Woman.bg

Защо НАСА отмени първото пътуване на женски екип в Космоса

НАСА отмени първата в историята изцяло женска мисия в Космоса.

Двете астронавтки трябваше да летят на 29 март, за да инсталират новите литиево-йонни батерии на Международната космическа станция този петък. Учените от космическата агенция обаче установили нередност около екипировката на дамите.

Проблемът бил в скафандрите, като само един от тях, намиращ се на борда на станцията, ставал перфектно и на двете астронавтки. Той бил М размер и пасвал точно и на двете жени, уточняват експерти пред „Индепендънт“.

Според изискванията високотехнологичните костюми трябвало да прилепват точно на астронавтите, а НАСА нямало как да изпрати нов костюм до петък, поясняват още пред медията говорители на космическата агенция.

Това е и причината космическата 6-часова мисия в петък да бъде извършена само от Кох и нейния колега Ник Хаг.

View post on Instagram
 


“Скафандрите на Международната космическа станция са съставени от няколко части, които се сглобяват според тялото на всеки астронавт. Размерите са среден, голям и екстра голям (M, L и XL). До момента са извършвани само смесено полови разходки в Космоса”, коментира говорителят на НАСА Бранди Дийн.

Всъщност откакто е изградена Международната космическа станция (1998 г.), в открития космос са правени 214 излизания. Всички те обаче са реализирани само от мъже или екип от мъж и жена.

Към момента обаче не става ясно дали от НАСА ще спазят обещанието си и ще насрочат нова дата за първата в историята женска космическа одисея.

Четете още: Прецедент в историята на НАСА: Първият екипаж само от жени полита в Космоса