Юлия Ланске, сертифициран матчмейкър, love-коуч и експерт по изграждане на връзки с преуспели мъже има какво да каже на силните представителки на слабия пол.

„Защо момичетата са толкова сладки, а щом се омъжат или свикнат да живеят на територията на мъжа, се озъбват и започват да командват?“, често се оплакват мъжете. Изправени пред жена с делови костюм и студен пронизващ поглед, те неволно изпитват желанието да застанат в стойка „мирно“. Такава дама ги чете като отворена книга, нищо не можеш да ѝ внушиш, а ако си постави нещо за цел, ще стигне до него като булдозер, без почивки за по една цигара и хапване. По-добре е да й направиш път и… да избягаш по-далеч. Бойната жена поначало привлича мъжете малко по-силно от сладката къдрокоса свенливка, просто защото първата не можеш да не я забележиш – тя е по-енергична, по-весела, по-шумна. Но в дългосрочен план свенливките имат всички шансове да задминат „началничката“.

Просто самостоятелна жена или мъжкарана?

Аз, аз и отново аз – скандира началничката от всички високоговорители. Ще направя ето това, другото ще планирам, с онова ще се заема веднага, а това го оставѝ на мен. Къде е мъжът в тази представа за света? Тя оставила ли му е нещо, в което той да е надежден и значим, глава на семейството и защитник? Не, тя го е дистанцирала от всичко, което се страхува да изгуби. Превърнала го е в бебе. А после се учудва, че той си живее комфортно на неин гръб, заедно с останалото домочадие.

Не само мъжете, всички от обкръжението на жената-командир с удоволствие са се освободили от рутината. Началничката ще направи всичко, че ще се справи и по-добре. Нищо, че ще трябва да търпят командирските ѝ изцепки, на фона на всичките ползи си заслужава!

Само че на жената понякога ѝ се иска да получи разбиране и нежност, докато никой вече не е готов за смяна на ролите. Образът на непоколебимата работохоличка, суровата изобличителка, рационалната спасителка от всички проблеми не се връзва никак с женската емоционалност и мекота. Затова с годините в закоравяващата душа на тази жена, превърнала се в товарен кон, се заражда кучката, жестоката господарка, снежната кралица.

Откъде се взимат бойните дами

Най-често жената-командир става копие на майка си, която е показала матриархален модел на поведение в стила „аз мога всичко“, сама е била глава на семейството и е работила за двама. В този случай няма нищо чудно, че и дъщерята не познава друго отношение към себе си, към мъжете, към кариерата. Тя се мята на коня си и се хвърля напред срещу барикадите сама, докато между другото вари супи, изплаща кредити и монтира рафтове в банята.

Други жени са решили, че са беззащитни в този мъжки свят и нямат друг избор освен да се борят, да се конкурират, да оцеляват. Някога някъде са им казали или показали с важен пример, че не могат да бъдат слаби, че това е пътят към дъното на обществото и кариерата, стигащ право в ръцете на някой безсъвестен мъж. И ето че те вече са бронирани и готови да се защитят от болката и от смушкванията с лакти на околните.

А има и жени, на които просто са се увлекли по това. Кариерата им е потръгнала, едно постижение, после второ – и вече нищо не може да спре тази целеустремена дама. Самооценката ѝ расте в геометрична прогресия, носът ѝ се вири все по-високо – само пробвай да ѝ кажеш нещо!

Може би сте забелязвали, че жените-командири често и визуално започват да наподобяват мъже, приемайки мъжка роля. Имат твърд поглед, къса коса, резки движения, повишени нотки в гласа. Тази жена от офиса можеш направо да я пратиш да командва в казармата! Тя обаче е забравила, че дори и най-удобният костюм трябва да се сваля понякога и да се смени с облекло, отговарящо на мястото, времето и обстоятелствата. Сега костюмът ѝ е нейната броня. Той я пази от живота, от връзките, от любовта, от нежността. Всички са свикнали да възприемат тази жена като бойна единица и са забравили какво мило момиче може да бъде тя.

Началничката дори не може да си поплаче пред други хора. С лице във възглавницата, в банята – само там тя може да бъде истинска. А ѝ се иска да може да бъде такава в ресторанта, на дансинга или на семейната трапеза, с букет цветя в ръцете…

Мъжът трябва да си държи на думата, а жената може да размисли

В даден момент тя осъзнава, че ѝ стига толкова. Тя не иска да бъде корава мъжкарана, иска да бъде жена. Тя прибира коня си в конюшнята, а униформата и сабята си в гардероба, слага си нежна рокличка и си пудри нослето. Но…

Веднага щом на хоризонта се появи мъж, тя по стар навик създава устав от изисквания към новия обожател – да не пие, да не пуши, да ѝ подарява редовно букети, да вика на тъща си „мамо“… и още десетина подточки. Когато се стига до взимането на съвместни решения, ръцете я сърбят да изкара униформата и сабята от гардероба – „Той не може да го направи/реши без мен, той не знае как“.

Решете най-сетне за себе си какво точно искате – да ръководите връзката си като военен командир или все пак да пробвате да бъдете жена, която е обичана, която е обсипвана с грижи, която не изпитва нуждата да нарежда нищо на никого, защото другите и без това ще направят всичко за нея, просто защото тя е дама.

Нека се върнем към състоянието на слабата жена.

Ето какво ви предстои:

1. Откажете се от борбата за надмощие и контрол

Делегирайте задължения на партньора си, на членовете на семейството си, на колегите си.

Отначало може да стават гафове. Тези хора дълго време са кретали на ваш гръб, вече са забравили как да правят сами нещата. Най-важното е да издържите и да не се включите в надпреварата. Отпуснете се, престанете да следите какво се случва, премълчете съветите си.

Ако партньорът ви така и не е поел отговорност за мъжките задължения в двойката, замислете се дали той изобщо ще се промени някога. Готови ли сте и занапред да живеете с човек, на когото не можете да разчитате, който не разбира какво е грижа за ближния и само взима, без да дава нищо в замяна?

2. Престанете да провеждате оперативки вкъщи

Вече сте пазителка на домашното огнище. Край това огнище на човек му е топло, уютно и душевно, той може да се откъсне от външния свят и да покаже истинското си „Аз“. Той иска да се връща до това огнище, дори ако другаде би имал повече материални блага.

Бъдете благодарни на партньора за грижите му за вас, за покровителството, за отстъпките, които прави – и непременно му покажете благодарността си. Той прави всичко това само заради вас. Ако види, че се гордеете с него и оценявате постъпките му, той сам ще измисли с какво да ви зарадва и ще преобърне света за вас.

Постепенно ще свикнете, че мъжките задължения трябва да са в силните мъжки ръце. Мамутите са останали в миналото, затова помолете партньора да ви отваря бурканите, да носи пазарските чанти, да изплаща кредита, да ви купува дребни подаръци.

Тогава неизбежно ще стигнете до естественото си състояние - изобилие, процъфтяване, радост, щастие, удоволствие. Ще станете доволна жена, грижеща се за състоянието си и за енергетиката на своя мъж. Тогава винаги ще привличате нужните хора и събития, а желанията и мечтите ви ще се сбъднат.

3. Разберете се как да разпределите задачите

Ако мъжът все пак не се справя съвсем и вие вече сте на път да избухнете, спрете се. Възможно е връзката ви да е в такъв етап, в който мъжът не е готов да се включи пълноценно или пък упорито „не разбира какво ви липсва“. Случва се. Тогава ще трябва директно да му кажете какво очаквате от него и за какво отговаряте вие самите.

Мъжът по природа е лидер. За него е важно да има последната дума. Позволете му да усети, че във всички решения неговото мнение е по-важно. Използвайте женската си мъдрост и хитрост и всичко ще се получи.

Ако виждате, че ситуацията си остава без развитие, замислете се дали изобщо имате истинска връзка с този човек. Какво ви очаква в бъдеще?

4. Учете се да бъдете жена

Сега имате до себе си точно онзи мъж, който заслужавате. Той ви допълва с качествата си. И няма никакво значение, че 90 % от отговорността за връзката ви се падат на вас.

Вашата задача е да хармонизирате себе си, своята външна и вътрешна жена, да станете по-чувствени, деликатни, търпеливи, позитивни и нежни. Тогава връзката с партньора ще придобие съвсем друг нюанс… или ще привлечете друг, по-силен мъж.

Тръгвайки по пътя на истинската жена, не се страхувайте, че нещо ще рухне. Напротив, всичко ще се нормализира. Ще имате до себе си точно онези хора, с които сте щастливи и които трябва да бъдат с истинска жена, а не с началничка. Вече няма да се страхувате за бъдещето си, няма да се конкурирате и да отстоявате независимостта си.

Запомнете едно правило – силата на жената е в нейната слабост. Най-хармоничният и успешен сценарий е онзи, в който мъжът води, а жената го следва. Той е главата, а тя е мъдрата шия, която го насочва. Той създава дома, а тя – атмосферата в дома.