Автор
Ива Петрова

Защо в очите на Анджи винаги има тъга?

На 4 юни една от най-красивите жени на света стана на 43 години. И докато милиони простосмъртни се възхищават на красотата и успеха й, ние решихме да ви напомним, че и Анджи има своите проблеми…

Джоли сякаш е постигнала в живота всичко, за което може да мечтае една жена – слава, богатство, посрещане с кралски почести във всяка страна по света. Тези неща дават на Анджи правото да се смята за щастлив човек. В очите на холивудската звезда обаче постоянно се чете необяснима тъга.

Чувствената и донякъде порочна красота на Анджелина има толкова разрушителна сила, че нито един мъж не може да й устои. Холивудските диви замлъкват при появата на прекрасната красавица с бездънни очи, за да могат после да поклюкарстват завистливо зад гърба й. А самата Джоли, сякаш изтъкана от противоречия, невероятни постъпки и неочаквани решения, продължава да вълнува публиката с хубостта си. Не можем да я наречем ангел – тя прилича по-скоро на гостенка от един вълшебен свят, в който бушуват урагани от страст. Това показва и бурната младост на Анджи – в бездната на нейната любов се е удавил не един звезден хубавец.

Но дали да завиждаме на звездата за нейната главозамайваща кариера в киното, за известността й? Може пък зад лъскавата обвивка в светлината на прожекторите да се крие една уморена и нещастна жена, която да иска най-обикновено човешко общуване, близост и истинска любов, без да влиза в ролята на фатална красавица? Можем да ви представим поне пет причини да не завиждате на Джоли.

1. Неуспехите в личния живот


Анджелина винаги е била в центъра на мъжкото внимание – и никога не е страдала от липса на обожатели. Още като младо момиче фаталната й красота е била същински капан за зрелите мъже. На 16 години Анджи живяла с приятеля си, а майка й Маршелин Бертран нямала нищо против и дори поощрявала връзката им. Това свободомислие обаче не довело до най-добрия резултат от гледна точка на един родител. Момичето се увлякло в любовни игри, сменяло с лекота партньорите, без да оставя място за сериозни чувства. Години по-късно Анджелина осъзнала, че на този свят има и истинска любов, която стои над всички предразсъдъци и колебания. Тя търсила тази любов цял живот, опитвайки се да открие достоен партньор за себе си, отговарящ на високите й изисквания. И тогава се проявила една от чертите на характера й – Джоли не умеела да прощава на хората, които са й причинили болка някога.


Поредицата мъже, които сякаш искрено обичали Анджи, не оставила ярък отпечатък в сърцето на холивудската красавица. Всичко било някаква забава, спектакъл, замислен и изпълнен по сценарий на Джоли. Пример за това е бракът й с британския актьор Джони Ли Милър. По желание на Анджи (може би под влияние на детската й мечта да открие погребална агенция) младоженците се подписали с кръвта си. Журналистите били във възторг от този ритуал и от кожените панталони, с които влюбените били облечени на сватбата. Но бракът им приключил едва година по-късно. Анджи и Джони си останали добри приятели. При това Джоли била благодарна на бившия си съпруг, че й е помогнал да пребори зависимостта си от незаконни вещества.

Били Боб Торнтън бил сразен от очарованието на Анджи на снимачната площадка на филма „Контролна кула“. Двамата имали доста бурна връзка, която обаче трудно може да се нарече любовна. Самата Джоли признава, че Били просто й пасвал по темперамент. Въпреки това тя накрая се омъжила за него. Страстта им обаче бързо угаснала, когато актрисата решила да се заеме с благотворителност и да осинови дете. Това не се харесало на Торнтън, който искал нещата да си останат такива, каквито са. По онова време Анджи вече знаела, че Били й изневерява. Тя поискала развод без съжаление и осиновила сама малкия Мадокс.



Холивудският актьор Итън Хоук веднъж е казал пред журналисти: „А защо Волфганг Амадеус Моцарт е гений? Анджелина Джоли е родена да подлудява мъжете, да ги прави слаби“. И той несъмнено е изпитал тази нейна вродена дарба на гърба си. Безумната им страст обаче не продължила дълго. Може би Анджи се е отегчила от Итън, а може би причината е в неговата изневяра. Каквато и да е истината, резултатът е известен – Джоли пак останала сама. Но не за дълго – искрящата й красота продължила да привлича мъжете, както пламъкът на свещта привлича нощните пеперуди…

Парадоксално, но животът на Анджи се преобърнал след участието й в достатъчно посредствения филм на режисьора Мартин Кембъл „Отвъд граници“. Хубавицата получила за тази своя роля „Златна малинка“ като най-лоша актриса. Но по време на снимките в Югоизточна Азия Джоли видяла един съвсем друг живот, толкова различен от ситото и безгрижно ежедневие в Холивуд. Страданията на милиони гладуващи и умиращи от различни болести деца събудили дълбоко състрадание в сърцето на актрисата. На фона на мъките им предишният й живот й се сторил празен и безсмислен. Тя започнала всеотдайно да помага на деца и да се занимава с благотворителност. Тогава изведнъж станало ясно, че образът й на фатална прелъстителка е просто мит, някаква маска, под която се крие любеща жена, готова на саможертви в името на чуждото щастие. Анджи без колебания изтрила от паметта си всичките мъже, с които някога била близка.

И се спряла на Брад Пит. Той й се сторил най-подходящ и достоен партньор за осъществяване на грандиозните й планове. Говори се, че Анджи, също като Хилари Клинтън, искала да направи съпруга си президент. Брад обаче се оказал не твърде далновиден и дори и за десет години съвместен живот не успял да завоюва окончателно сърцето на Анджелина. Изискванията й били твърде високи – а Пит си останал просто притурка към всичките й начинания. Актрисата безмилостно приключила връзката си с него, огорчена от факта, че Брад така и не се превърнал в мъжа на мечтите й.


2. Конфликтът с баща й

Впрочем Анджи винаги е смятала мъжете за предатели. Изглежда си е създала това мнение още като дете, когато баща й Джон Войт, известен холивудски любовчия, напуснал семейството. Неприязънта на Анджи към него (не без помощта на майка й Маршелин Бертран) се засилвала с всяка изминала година. Скоро тя сменила фамилията си на Джоли, за да няма нищо общо с баща си. Опитите на Войт да възстанови връзката с дъщеря си се сблъсквали с явна враждебност от нейна страна. Това се набивало на очи и на снимачната площадка на „Лара Крофт“ – не минавал ден без баща и дъщеря да не се скарат. В крайна сметка Анджи заявила пред всички, че самото присъствие на Войт я дразни. Отказала категорично да запознае Джон с внуците му и останала непреклонна въпреки опитите му да разреши конфликта.

3. Смъртта на майка й и близките й

Джоли не била в твърде добри отношения и с майка си. Още като момиче (след като баща й ги напуснал) Анджи се дразнила от неумението на Маршелин да изгражда връзки с мъже. По-късно актрисата побеснявала, когато майка й се опитвала да се меси във възпитанието на децата й. Въпреки това смъртта на Маршелин разтърсила Джоли – актрисата изведнъж осъзнала, че тази нещастна жена с объркан личен живот е била най-близкият й човек на този свят. Тази трагедия наложила своя отпечатък на съдбата на Анджи. Холивудската звезда я очаквали нови изпитания – близките й един след друг умирали от рак, който видимо се предавал по наследство. Оредялото семейство навявало на хубавицата тъжни мисли и я карало да се срахува за бъдещето си.



4. Страх от смъртта и тежки операции

Страхът от рака и от смъртта преследвал Анджи постоянно, довеждайки я почти до паника. Това може да обясни решението й през 2013 г. да се подложи на операция за отстраняване на млечните жлези. Джоли откровено признала в интервю за The New York Times: „Реших да не пазя историята си в тайна, защото има много жени, които живеят под сянката на рака. Надявам се и те да могат да преминат генетичен анализ и ако се окаже, че при тях рискът от развитие на рак е висок, да знаят, че имат избор“. Анджи първо претърпяла операция за отстраняване на млечните жлези, а две години по-късно премахнала хирургически и яйчниците си, за да ограничи риска от заболяване от рак. Тези процедури се отразили ужасно на състоянието й.

Изкуствено предизвиканият преждевременен климактериум почти убил красотата на Анджелина. Тя изведнъж отслабнала, губейки съблазнителните си форми. Постоянната депресия довела актрисата до такова отчаяние, че тя дори не можела да се храни. Трябва да отдадем дължимото на Брад Пит, който се грижел трепетно за жена си и едва ли не я хранил с лъжичка. Разбира се в това състояние честолюбивата Анджи отбягвала публичните изяви. Силната и привлекателна жена не искала да показва слабостите си, знаейки, че името й винаги е предизвиквало завист и враждебност у някои холивудски звезди.

5. Завистта и омразата на колегите

Известните холивудски актьори умеят да владеят до съвършенство лицата си и да крият враждебните си чувства. Съперничките на Джоли си позволявали да „клъвнат“ хубавицата само зад кулисите. Неотстъпчивият характер на Анджи дразнел и продуцентите. Например хакерската атака срещу сървъра на носителя на „Оскар“ Скот Рудин приключила със скандал. Кореспонденцията му с Еми Паскал, съпредседател на компанията, създала филма „Клеопатра“, била изкарана на показ. Прочутите кинодейци обсъждали като квартални клюкарки поведението на Джоли и дружно я наричали „разглезена и бездарна“. Дори споменали, че Анджи трябва просто „да си затвори устата“ и никога повече да не коментира решенията на режисьора.



Никой, дори и неприятелите на Джоли, не отричат високото й положение в Холивуд. Но те сякаш не си дават сметка (или не искат да забележат) колко усилия й е струвало да стигне дотук. Те обяснявали успеха на Анджи с вродената й красота, бурния й темперамент и неспазването на общоприетите морални норми – които в Холивуд повече се обсъждат, отколкото се спазват. Джоли била по-честна – любовните й връзки се отличавали с неприкрита страст. Но всичките уж явни младежки пороци се разсеяли яко дим, когато актрисата се заела с благотворителност. Джоли изведнъж разкрила свои други черти – състрадание към хората, съчувствие към обречените на живот в мизерия, умение да обича искрено и дълбоко. Но последното качество изглежда е останало неоценено от мъжете, които са се опитвали да завоюват сърцето й…