Автор
Woman.bg

Защо Великобритания се готви за смъртта на Елизабет II?

Британският кабинет се е събрал на спешна среща, за да обсъди план за действие, известен с кодовото име "Лондонски мост". Той е свързан със създаването на стратегия за действие в случай на смърт на монарха на Обединеното кралство.

На срещата е обсъждано словото, което министър-председателят Тереза Мей трябва да държи, както и подробности около десетдневния траур в памет на кралицата, пише британски вестник.

Това е първият път, когато всички министри от кабинета се събират неофициално. Подобна среща е прецедент. Досега членовете на правителството са сядали около една маса само за официални срещи.

Причина за срещата е фактът, че миналия четвъртък Елизабет II пропусна служба в чест 200-годишнината от основаването на ордена на "Св. Михаил и Св. Георги", на която присъства и актрисата Анджелина Джоли.

Официалното съобщение, касаещо отсъствието на кралицата, разяснява, че тя е не се е чувствала добре в конкретния ден и въпреки че не се споменава Елизабет II да има сериозен здравословен проблем, кабинетът вече обсъжда действията си при евентуална нейна кончина.

Припомняме ви, че откакто навърши 90 години през 2016-а, Елизабет намали пътуванията зад граница и за по-далечните дестинации вече заминават по-младите представители на кралското семейство. Въпреки това монархът продължава да има натоварен график и през миналата година е присъствала на 297 официални събития.



Телевизиите и радиоканалите се подготвят от своя страна с тъжни плейлисти от песни. Принц Чарлз пък се стяга за пътуване в Шотландия и Уелс, след като бъде официално коронясан след смъртта на майка си, разкри в. "Гардиън".

Когато някой ден кралицата на Великобритания си отиде от този свят, тя ще бъде положена в Уестминстърското абатство, за да може всеки желаещ да отдаде почитта си.