Автор
Ива Петрова

Защо японските мъже прекарват все повече време в домакинска работа

За разлика от миналото днешните японски мъже прекарват все повече време в извършването на домакинска работа. Според последни статистически данни в семейства с дете съпрузиге се ангажират с къщна работа в продължение на близо 2 часа на ден.

Това сочат резултатите от доклада за ситуацията в обществения живот на страната през 2021 г., публикуван от Министерството на административните въпроси и комуникациите на Япония на всеки пет години.



Разликата от преди шест години е цели тридесет минути. С други думи днес мъжете се отдават на домакинска работа и грижи за деца с цял половин час повече, отколкото през 2016 г. За първи път подобни изследвания са започнали през 1991 г., когато мъжете са прекарвали в домакинска работа около 20 минути на ден.

Въпреки нарастващото време обаче извършваната от силния пол домакинска работа представлява само една четвърт от времето, което жените отделят за нея.

В полза на мъжката подкрепа през последните години се явява разпространението на новия коронавирус. Т. напр. японците са прекарали почти 50 процента по-малко време в пътуване и развлечения извън дома през предишната година, отколкото преди пет години.

Но поради прехвърлянето на много служители към схеми за дистанционна работа, те са започнали да спят с 14 минути повече, отколкото през 2016 г. Преди това времето за сън непрекъснато намаляваше в страната двадесет години подред. Сега хората в Япония спят средно по 7 часа 54 минути на ден.

Четете още: Жените за комфорт - сексуалните робини на японските войници