Автор
Антония Дамянова

Защо жените изглеждат по-добре след развод

"Вече си мислех, че никога няма да бъда щастлива, но когато се разведох, разбрах, че съм грешала". Тази констатация е напълно реална и много разведени жени и, разбира се, психолози ще ви потвърдят това. Външният вид на жената наистина се променя към по-добро в 90 от 100% от случаите след раздяла.

Кристина Роднова – психолог и ментор по взаимоотношенията, разказа какво се случва с тялото и външния вид на жените след развод.

Казват, че разводът прави жената красива. Избирайки между два образа след раздялата - обикновен и привлекателен - нежният пол в повечето случаи залага на втория. Наистина ли разводът мотивира жената да изглежда „перфектно“ или бракът толкова я е изтощил, че тя няма сили да изглежда по онзи начин, по който винаги е копняла. Нека да видим…

За стреса и развода

Разводът драматично променя живота на хората. Лишени от обичайните ориентири, мъжете и жените се опитват да разберат защо се чувстват ужасно. От гледна точка на химическия ефект любовта е подобна на наркотичната интоксикация, а раздялата е като синдрома на отнемане на наркотика от зависим към вещество, което обикновено осигурява високо ниво на допамин.

Казват, че зависимите изпитват същия копнеж по кокаина, когато се разделят с него. Според скалата на стреса, разработена през 1967 г. от американските психиатри Томас Холмс и Ричард Рей, разводът е на второ място след лишаването от свобода и смъртта на близък роднина. Именно стресът, на който жените са изложени при раздяла, се превръща в спирачка, която впоследствие да се превърне в трамплин към щастието.

Как тялото ни реагира на стреса

Когато човек си счупи крак или ръка например, това е физическо нараняване. Известно време няма да може да изпълнява рутинните си задължения, това са естествени последствия от травмата, които за радост в един или друг момент ще отминат, стига да се съобразява с правилата, необходими за възстановяване – почивка, витамини и т.н. При развода принципът е същият: след травмата от него е нужен отдих и време за размисъл, в което да намерите причините за развода, да ги изясните, да промените психологическия си сценарий. Но първо, най-важното е да откриете своята опорна точка, върху която да стъпите, тъй като в състояние на стрес е невъзможно да се вземе каквото и да било решение.

В такъв емоционален интензитет жените си дават сметка, че или трябва да продължат напред, или да се свият в черупките си. След като осъзнаят случилото се, те най-после са готови да влязат отново в ритъма на живота и да поемат руля в свои ръце. Това е моментът, в който в съзнанието им изплува въпросът – каква бях преди брака - весела, провокативна, пълна с енергия и красива - отговаря си тя… Първата опорна точка е намерена - планът за постигане на целта е задействан.

Жената като донор на връзката

Какво се случва, когато разтворите захар във вода? Ще стане сладка, но захарта вече няма да се вижда. Така и жената се разтваря в мъжа. И през всичкото това време го храни с енергията си. Всеки, с когото е имала сексуален контакт и/или битови отговорности, по един или друг начин е източвал енергията от нея. Но и тя е поемала от неговата енергия, било то положителна или отрицателна.

Именно тази взаимна и енергийна връзка не кара постоянно да мислим и да си спомняте за миналото. В резултат на това развиваме психо-емоционална привързаност към бившия си партньор, към спомени, които предизвикват дълбоко чувство на тъга, носталгия и болка. Ако страданието продължи дълго, тогава се задействат процесите на разрушаване на ниво физическо тяло, появяват се болестите.

Много е важно всяка жена да разбира, че има изход от ада. И това не е вълшебно хапче или поредният съвет как да обичаш себе си, а осъзнаването, че освен да работиш сериозно върху себе си, друг начин за измъкване няма. Това е моментът, в който стигаш до заключението, че е крайно време да спреш да живееш в миналото и да вливаш енергията и ресурсите си в него.

Трябва да работим с първопричината, а не с ефекта. Затова психолозите премахват енергийните привързаности към минал партньор, което помага за заличаването на негативните преживявания, болката и страданието от минали връзки. Тогава психо-емоционалното състояние на жената се изравнява и тя е готова за нова щастлива връзка и нов живот, подчертава експертът.

Работете върху себе си като опорна точка

Според статистиката жените търсят начини да излязат от състоянието на съзависимост, от дългото пребиваване в стрес. Някои наддават на тегло, други напротив – превръщат се в бледа сянка на себе си. Но след етапите на отричане, агресия, гняв, идва нов – придобиването на нов смисъл на живота, който се превръща в опора. Например спортът е един от тях. Първо, физическата активност помага да се отървем от натрапчивите мисли, а отрицателната енергия отива за работа на мускулите. В съзнанието ни изплуват нови идеи, цели, желания.

Точно в този момент жената започва да се вслушва в себе си, да разбира, че да бъде красива, обичана и желана е нейно изконно право, за което си струва да се бори. И думите "нямам сили да се променя в живота" се трансформират в "реших, ще бъда щастлива!".

Така стремежът да върне предишната си осанка, енергия, женственост и обаяние, става неразделна част от живота ѝ. И ако по-рано тя е нямала време и пари за себе си, сега това е задължителен ритуал и неин приоритет. Това е моментът, в който се ражда самоуважението. Същият онзи момичешки блясък от миналото се изгрява отново в очите, тялото е пълно със сила, енергия и жажда за живот.

Четете още: Ето как да сбъднете всяка своя мечта с метода 369