Защо жените не могат да си затварят устата? Попитайте зъболекаря си

"Защо жените не могат да си затварят устата?" - ядосваше се зъболекарят ми, докато аз неволно провалях поредния му опит да ми направи отливка на горните зъби. „90% от жените не могат да си затварят устата като хората“, генерализираше поредният мъж, който искаше да затворя по „правилния“ начин „проклетата“ си женска уста. Така, както на него му е удобно. Явно се мислеше за Али Баба и яростно щракаше с дистанционното на мъжкия сексизъм, налучквайки вярната дума за отварянето на пещерата: Уста, отвори се, Уста затвори се!...Погледът ми (единственото ми оръжие в момента), подобно на леден айсберг се изпречи на пътя на неговия „непотопяем“ мъжки „Титаник“, уверено порещ вълните на океана от клишета за жените.

„Знаеш ли, че професор В. пишеше тройка на всеки, който по време на изпит заявеше, че долната лицева челюст на жените се износва по-бързо от тази на мъжете. Защото много говорят!“, обърна се той към стажанта си. „Ха-ха-ха!“, проехтяха развеселени гласовете на двамата възпитаници на Факултета по дентална медицина. Явно съзнавайки, че вече е прекалил, докторът бързо даде заден и се презастрахова от сексистки изказвания. Мимоходом обаче не пропусна да спомене, че често дразни с тях жена си, също зъболекар. Вероятно винаги те затапва и сега си го изкарваш на пациентките, злобеех аз.

Да, убедена съм, че 90% от мъжете смятат именно женската уста за извор на повечето си неволи, кутията на Пандора, която бълва само нещастия под формата на змии и гущери. В случая оправдавах зъболекаря си, който очевидно се опитваше да си върши работата, но тайничко усещах, че с голямо удоволствие, подобно на проповедник, ме информираше и за някои „истини“ в живота. Аз бях русалката, той беше злата вещица, която ми открадна гласа.

Помните ли култовата реплика на Георги Русев от филма "Дами канят": "Когато говориш с мен, ще мълчиш!" В моя семеен вариант тя звучи като: „ти все знаеш“, един вид не могат да ми затворят устата.

Оказва се, че природата има пръст в тази работа. Нашата създателка, след години еволюция и тънки сметки, установила, че светът ще рухне, ако жените млъкнат. И затова ги дарила със специален „протеин на езика“, наречен Foxp2, който се намира в мозъка. Оказва се, че той се среща в по-големи количества при жените, отколкото при мъжете. Любопитен факт – мъжките плъхове имат повече Foxp2, отколкото женските.

Та благодарение на този ензим жените движат света напред и го предпазват от катастрофа. Като своевременно реагират за всякакви опасности и дразнители и пазят горките мъже от всякакви опасности. Един вид ги информират, на което другият пол отвръща с досада и раздразнение. И фрази като“ „Ти няма ли да млъкнеш?“, „Ще си затвориш ли най-сетне устата?“, „Спри да говориш!“, „Ще ти се разкачи ченето“...и т.н. Все мили неща по адрес на говоренето.

Чудя се, какво ли ще стане, ако един ден в годината просто бъде обявен за Ден на женското мълчание. Ей така ще млъкнем, пък да видим как мъжете ще се оправят. Сами. Като начало обещавам следващия път, когато някое същество от мъжки пол ме атакува с въпроса: „Къде са ми чорапите“ или „Какво ще вечеряме?“, просто да замълча и да се усмихна блажено. И любезно да му надраскам бележка с надпис: Би ли млъкнал за малко?