Автор
Весела Георгиева

Жена, която цял живот обикаля социални домове, впечатли с талант. Изкупиха картините ѝ за два часа!

За по-малко от два часа 28 картини, нарисувани от Фанка Борисова, бяха купени от залата, където е подредена изложбата й. Фанка е с умствена изостаналост, живее в дом в село Баня, а изложбата бе организирана от колеги от Новините на Нова телевизия.

Фанка живее в социален дом от раждането си и никога не е имала свое семейство. Единственото й спасение и бягство е рисуването, пишат Vesti.

View post on Instagram
 


Няма да я видите да рисува с професионални четки и бои. Фанка Борисова се е научила да твори с каквото има под ръка. С клечка за уши, шкурка и саморъчно направен молив от хартия. Така Фанка създава картините си в дома за умствена изостаналост в град Баня.

View post on Instagram
 

„Всяка картина се получава бавно. С бързата работа нищо не се получава”, заявява Фанка.

Фанка е сирак. На 42 години е и никога не е имала дом, различен от социална институция.

„Почти всеки ден рисувам. Води ме спокойствие, радост… Това е моят живот. Аз рисуването много си го обичам. И ще си го обичам, докато съм жива”, заявява Фанка.

Между заключените врати, изолацията и лошите условия, тя намира спасение в рисуването на картини.

„Като видят, че съм в дом за умствена изостаналост, не ми вярват. Мислят си, че си въобразявам. Пък то всъщност не е така. Животът така ми е минал, че все ми е тая кой ще вярва и кой не”, заявява Фанка.

Разказва, че рисува откакто се помни. Мечтае за своя изложба от дете.

„Мечтаех да се реализирам с рисуването и с това да преуспея, за да мога да помагам на домовете, в които съм била. Аз там пораснах и видях всичко. До някъде знам какво е да нямаш. Направо си знам какво е да нямаш, видях какво е липсата”, споделя Фанка.

Вече има и план какво ще направи с парите, които ще получи от купените картини. „Бих отделила едно 200-300 лева за дома, за да ги почерпя. За мене си бих си купила таблет, защото таблетът вече ми играе. И моливи и химикали”, казва тя.

View post on Instagram
 

А посланието ѝ е, че изкуството съществува навсякъде.

„Можеш да си в една дупка, но има ли една светлина, ти като рисуваш и като си сам, какво ти пречи? Нищо!”, споделя Фанка.

Картините й, които са изложени в галерията, вече са отбелязани с червена точка. Това означава, че са продадени.

Екипът на телевизията обаче се свърза с авторката и с нейно съгласие в галерията влязоха още 17 картини. Те ще бъдат пуснати в продажба, а вече има и списък с чакащи за тях. Изложбата „Тя. Въпреки всичко" може да бъде видяна до 19 февруари във Vivacom Art Hall Oborishte 5. Входът е свободен.