Автор
Woman.bg

Жената, която води Нова Зеландия към свят без оръжия

Една крилата фраза гласи, че ако историята на света се движеше от жени, нямаше да има войни. Да бъдеш лидер означава да показваш и да налагаш сила, но това далеч не е само „мъжка“ черта. Доказа го премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, след като обяви забрана на автоматичните и полуавтоматичните оръжия в страната заради атентата в Крайстчърч. Като жена тя разбира, че омразата поражда нова омраза в безкрайна спирала, а като държавник даде пример, че истинската сила е да не допуснеш това да се случи.

„За да не се повтори никога“

Обвинява в политическа пасивност и незрялост на изборите през 2017-а, сега Ардърн пое курс към безпрецедентно ограничаване на употребата на огнестрелна мощ в Нова Зеландия. Гражданите няма да могат да купуват автоматично и полуавтоматично оръжие, както и компоненти за тях, а настоящите собственици ще бъдат компенсирани. Според разчетите, изкупуването ще струва между 100 и 200 милиона долара – сериозна тежест за всеки държавен бюджет, а също и риск за рейтинга на всеки политик в чувствителен момент след терористичен акт.

Смята се, че 5-те милиона жители на Нова Зеландия притежават между 1 и 1.5 милиона огнестрелни оръжия, включително над 10 000 автомати и полуавтомати. Единствено армията ще може да ползва този тип въоръжение. Предстои и втори пакет законодателни промени, които да затегнат режимите за лицензи, регистрация и съхранение на оръжията, включително газови пистолети, ловни пушки и т.н. Поправките се окачва да бъдат приети към средата на април, тъй като и опозицията даде знак за подкрепа.

Наивна ли е Ардърн да смята, че когато няма автомати, няма да има и престъпления? Подобно законодателство в Австралия от средата на 90-те години доведе до нула масови стрелби, 5 процента по-малко самоубийства и 5.5 по-малко убийства с огнестрелно оръжие на годишна база.

Решителни действия


Едва на 38 години и наскоро завърнала се на работа след раждане, Ардърн се изправи пред проблем, който трудно можеше да свържем с екзотичната и миролюбива Нова Зеландия. Терористичният атентат срещу двете джамии в Крайстчърч беше последното нещо, което очаквахме да чуем от красивата островна страна на маорите, зелените поля и птицата киви. Изненадващата атака обаче получи и изненадващ отговор.

Джасинда Ардърн първо отказа да произнася името на атентатора, убил 50 мюсюлмани и ранил още толкова по време на петъчна молитва. Вместо да обяви публично „война“ на самотните вълци и групите, изповядващи радикални идеологии, тя избра да отвърне със силата на забвението. Това е най-добрата стратегия срещу екстремистите, които разпалват омразата в публичния дебат и в сърцата на хората със самото си съществуване. Историята помни как терористи са добивали звезден статус, превръщайки се в част от нормалното ежедневие. Уви, това няма да се случи в Нова Зеландия.

Поведението на Ардърн има основание, защото докато атентаторът е натискал спусъка в джамиите, 200 души са наблюдавали действията му на живо във Фейсбук, а след това още 4000 души са гледалия копията на клипа, преди да бъдат премахнати от социалната мрежа. Разбира се, в ерата на интернет никой не може да бъде „забравен“, но по-важното е, че управляващите на Нова Зеландия отказват да превърнат престъпника в знаменитост. Това поведение бе възприето и от доста медии, които замаскират лицето му в своите материали.

Протегната ръка

Типично по женски, Джасинда Ардърн искаше да бъде съпричастна с близките на загиналите. Нейната солидарност обаче не беше еднократна и не се изчерпа с 15-минутна среща с опечалените пред камерите. Тя сложи забрадка и призова за подкрепа не само към мюсюлманската общност, а към всички малцинствени общности в Нова Зеландия. Така премиерът изпрати ясно послание, че няма да допусне страната да се разцепи по религиозен или етнически принцип.

Противниците й твърдяха, че е неспособна да управлява. Джасинда Ардън обаче доказа точно обратното като в труден момент обедини и хората, но и политическата класа. Тя се намеси решително, даже революционно в една доста „мъжка“ работа – оръжията. Нейната реакция сред събитията в Крайстчърч получи високи оценки от експерти и политици по целия свят, от САЩ и Европа до Пакистан.

Защото когато един лидер проявява емпатия и съпричастност, това не означава, че е слаб. Точно обратното. Кой знае, ако историята на света започне да се пише от жени, дали крехката силна дама на Нова Зеландия няма да заслужи място на първите страници?

Автор: Виктория Димова