Автор
Весела Георгиева

Жените правят кариера по-трудно и се реализират по-бавно, какво трябва да се промени

Дамите в България по-трудно правят кариера и са по-слабо оценени. Резултатите от национално проучване на Съюза на жените в бизнеса, представено от Евелина Славкова от агенция „Тренд“, показват, че мнозинството българи са съгласни, че мъжете в страната се реализират по-лесно на високи позиции в сравнение с жените (64% от всички анкетирани) и че жените са по-слабо оценени спрямо мъжете (54% от запитаните).

Също така половината от българите смятат, че като цяло жените правят кариера по-трудно.

И това е съвсем разбираемо, предвид факта, че представителките на нежния пол се грижат за децата и дома. Въпреки че 65% от анкетираните са споделили, че в България домакинските задължения са разделени по равно между мъжете и жените.

Когато една жена стане майка, тя е изправена пред огромен проблем - оставането ѝ вкъщи да се грижи за детето, докато то тръгне на ясла и детска градина, реално ѝ коства отдалечаване от проблемите на компанията, в която работи. Тя реално "изостава", спрямо колегите си, защото през тази година или години, в които е в майчинство, компанията продължава да се движи напред, правят се проекти, промени, които след това тази жена трябва да "наваксва". Тя обаче вече има допълнителен ангажимент, който налага и чести отсъствия - детето се разболява, има карантини, ваканции. Т.е тя трябва едновременно да е добра майка и добър служител - което в много от случаите е почти невъзможно, ако компанията, в която работи на прояви разбиране и не ѝ предложи намалено работно време, възможност за работа от вкъщи, допълнително възнаграждение за наемане на детегледачка или за заплащане на таксата в частната ясла или градина (ако детето не е прието, което напоследък се случва доста често).

Друга причина за трудната реализация е липсата на достъп до пазара на труда и на желание и активност за постигане на реализацията.

Ето защо е важно жените да бъдат подкрепени със съответните финансови и административни мерки, за да могат да се връщат по-лесно на работа след майчинството и да отглеждат децата си спокойно, без да изпадат в стрес, че могат да загубят мястото си в офиса, че не са конкурентноспособни или че не се справят със задълженията си достатъчно добре.

„Присъствието на жените в бизнеса е не само полезно, то е необходимо. Жените внасят уникални умения, перспективи и опит на работното място. Умения, които могат да помогнат на бизнесите да успеят в днешната изключително предизвикателна и променлива среда“, сподели Цветанка Минчева, председател на Управителния съвет на Съюза на жените в бизнеса.

„Представянето на различните гледни точки и като цяло представянето на всички разнообразни форми на обществото – пол, етнически произход, възраст, културни и други различия, спомага за по–добър процес на взимане на решения и разрешаване на проблеми. Когато жените са част от масата за взимане на решения, те носят със себе си гледни точки, нови идеи и иновативни решения, които помагат на бизнесите да намират решения извън рамките, както и да взимат по–информирани решения. Друга причина за присъствието на жените е чистата бизнес причина или икономическата изгода. Жените представляват огромна част от работната сила и много проучвания на големите консултантски компании показват ефекта от това включване“, обясни още г-жа Минчева.

В тази връзка миналата година СЖББ е организирал и връчил първите в страната Национални награди за вдъхновяващи постижения за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване.

Резултати от това интересно проучване бяха представени на среща с медии по повод 10-годишнината на Съвета на жените в бизнеса в България. Организацията вече обединява над 220 корпоративни, индивидуални и асоциирани членове, сред които попадат голяма част от водещите компании в страната, ръководени от жени. Според последните данни на СЖББ оборотите на компаниите, членове на организацията, формират около 15% от годишния БВП на страната.

В Съвета на жените в бизнеса работят в посока да помогнат на жените да бъдат по-добре приети и да получат равен старт в професията си и по пътя към по-високите, мениджърски позиции. Мисли се как работодателите да бъдат поощрени да изграждат специални детски кътове или мини детски градини в офисите, за да могат майките да са спокойни, да бъдат предлагано гъвкаво работно време, възможност за работа от вкъщи. Дори се мисли в посока да бъдат подпомогнати младите семейства чрез опростяване на кредити и лихви.

И това е наистина страхотно, предвид факта, че с годините демографската криза ще става все по-осезаема.