Животът ни се нормализира, но депресията превзема света

Да, животът след поредния локдаун сякаш започва да влиза в релси. Но случаите на хора, страдащи от депресия, расте. Как да се справим с бруталните последици?

Много от нас усетиха ефекта от пандемията върху своето психично здраве. Особено засегнати се оказаха хората, които живеят сами, възрастните, както и жените, подложени на семейно насилие - независимо дали става въпрос за вербално или физическо.

Според редица доклади в световен мащаб, депресията се е настанила трайно сред нас. Затова е важно да обърнем повече внимание на личното си щастие и усещането за спокойствие.

Учените отчитат, че жените са по-силно засегнати, отколкото мъжете. И това може бе не е изненада. Все пак повечето жени трябваше да си останат у дома и да се грижат за децата, които не ходеха на градина или училище.

Психолозите са сериозно притеснени от резултатите, които отчитат.
И дават съвети как да се справим със симптомите на депресивните състояние.

Позволете си да се чувствате така, както се чувствате. Или с други думи - излейте онова, което сте събрали вътре в себе си.

Бъдете добри към себе си. Тъгата е нормално усещане предвид факта, че се наложи да се изолираме, а по принцип сме социални животни. Освен това много от нас загубиха близки и приятели. Признайте си, че ви е било трудно. Не се правете на герои. Приемете ситуацията и продължете напред.



Опитайте се да подредите живота си според своето "нормално".
Излизайте по-често навън. Имате нужда от светлина, слънце, цветя, дори цветове. Наслаждавайте се на пролетта и лятото. Те носят живот. Опитайте се да внесете нотка свежест у дома. Дори с козметични промени.

Танцувайте. Слушайте музика. Подредете балкона, градината. Потърсете си ново хоби, свързано с общуване. Ако сте сами, значи е време за любов. Няма нищо по-зареждащо от една нова връзка.