Автор
Весела Георгиева

Знаете ли коя е Роси де Палма? Снимките ѝ ще ви смаят!

„Съживена картина на Пикасо“, „грозна красота“, „произведение на изкуството“, „Ла Пикаса“ – всичко това са названия на една испанска актриса. Самата Роси де Палма обаче е безразлична към всякакви, включително неприятни, псевдоними. Въпреки всички злобни критици, звездата на европейското кино през своите 56 години остава муза на изтъкнати режисьори и модни дизайнери, пише "Поничка".

Роза Елена Гарсия Ечаве е родена на 16 септември 1964 г. в Испания на остров Палма де Майорка. Двусмисленият външен вид на момичето често става обект на подигравки от връстниците му, най-често децата осмиват формата на носа на бъдещата филмова звезда.

View post on Instagram
 

Като тийнейджърка Роза дотолкова не харесва външния си вид, че се опитва да не се снима и да не излиза с връстниците си. Поради постоянния тормоз дори напуска училище.

Различните по размер очи и асиметричното лице обаче не намаляват жаждата за живот. На 20-годишна възраст Роза Елена започва да свири в малки кафенета и ресторанти със създадената от нея пънк група “Peor Imposible” („Не може да стане по-лошо.“).

Актрисата твърди, че името на групата не се е появило случайно: „Наричахме се така, за да не може никой, който не харесва нашата работа, да се оплаче от нас. Казвахме, че сме най-лошите от най-лошите!”

По време на едно от изпълненията на групата, необичайната певица е забелязана от режисьора Педро Алмодовар, който по-късно ще превърне „грозното патенце“ в суперзвезда.


Алмодовар никога не се съмнявал в необикновените способности на момичето. На снимачната площадка на филма “Законът на желанието” режисьорът казал на гримьора: “Не я гримирайте, оставете я да го направи сама.” Той издал същата заповед на фризьора и на художника на костюми, защото искал да заснеме актрисата с всичките ѝ предимства и недостатъци.

Ставайки муза на великия режисьор, актрисата първо получила епизодична роля във филма “Законът на желанието”, а след това участва във филма “Жени на ръба на нервна криза”. Тази комедия става знакова за Роза Елена, след премиерата тя се събужда звезда.

Сякаш искайки да сложи край на едно нещастно минало, амбициозната актриса решава да си избере псевдоним. В това й помага испанският моден дизайнер Мануел Пиня, който кръстил момичето Роси де Палма – в чест на родния остров на актрисата Палма де Майорка.

Успешните роли в киното я правят популярна извън родната Испания. Филмът “Прет-а-порте”, в който Роси се снима със София Лорен и Джулия Робъртс, превръща амбициозната актриса в истинска звезда.

След успеха си в киното Роси де Палма се опитва в заснемането на музикални клипове и дори в модния бизнес. Самият Жан-Пол Готие искал да види „най-грозната красавица“ на изложбите на своите колекции.

View post on Instagram
 

След дълга връзка с испанския актьор и модел Сантяго Лахустисия, тя среща Ота – мистериозен кубинец, който се смята за баща на 2-те ѝ деца.

Роси пази в тайна бащата на сина си Габриел и дъщеря си Луна. Очевидно е обаче, че децата на актрисата не са наследили колоритния външен вид на своята звездна майка.

View post on Instagram
 

Роси де Палма често е сравнявана с произведенията на художника Пабло Пикасо. Самата актриса се разпознава в асиметричните героини на художника. Тя не е срамежлива: „Наскоро отидох в Ню Йорк и всички там ми казаха: „О, да, вярно е, ти си съживена картина на Пикасо, съживено изкуство!“

„Първата стъпка е да се научиш да обичаш себе си. Тази вътрешна любов трябва да се възпитава още преди да срещнете човека, на когото ще позволите да ви обича. Ако не обичате истинското си аз, никой няма да го направи. Съжалявам, но това е истината на живота.”, казва тя.

Актрисата стартира производството на собствена линия бельо, създаде уникален парфюм и се бори за правата на жените. Е, не всяка призната красавица може да се похвали с подобни успехи.