Автор
Люблена Папазова

Зорница Иларионова-красива музика в красиво тяло

Зорница Иларионова приковава погледите, където и да отиде. Дълги руси коси, бяла кожа, обезоръжаваща усмивка и тяло, на което всяка манекена би завидяла. Българката, която още няма 30 години, е една от най-бързо налагащите се в света цигуларки, имала щастието да свири на световни сцени с утвърдени имена. При това в момента с цигулка, изработена по личното нареждане на прочутия диригент Херберт фон Караян за нуждите на берлински музиканти. Признава, че за нея е важно да изглежда добре, затова когато не обикаля по света за концерти, тренира упорито със своите фитнес треньори в София. Обича да пътува, но признава, че й е трудно, когато с месеци не се прибира у дома. При всеки удобен случай ходи пеша, особено когато времето е хубаво. Обича да плува и не спазва диети, защото няма как да стане при напрегнатия й график.

С усмивка споделя, че винаги намира време за личния си живот, макар и трудно, но не иска да довери на кого изнася романтични концерти на вечеря. „Винаги има за кого да свиря. Вдъхновението е много важно и добре, че има такива моменти, които да ти дават един различен заряд и мотивация“, лаконично затваря темата за любовта младата цигуларка. Съвсем различна е, когато говори за любимата си цигулка. Използвала е през годините различни инструменти, някой от прочути марки и всички много скъпи.

С Ивет Лалова на благотворителен концерт

Предоставят й ги различни фондации и музикални организации, но след време трябва да ги върне и тогава сърцето й се къса. „Когато човек има възможност да свири на толкова скъпи цигулки, няма как да не се привърже и да не иска да се раздели с нея“, обяснява музикантката, която мечтае един ден да има свой инструмент.

На 14 издава първия си албум с творби от Моцарт и Сарасате, а наскоро излезе и вторият с романтичното заглавие „Полет чрез музиката“, който подготвя цяла година. В него са включени различни като стил произведения от Сен-Санс през Чайковски и Дворжак до Владигеров. „Именно затова избрахме това заглавие: защото музиката сама по себе си е полет, в който граници не съществуват“, разказва цигуларката. Наследява любовта към музиката от майка си Благородна Танева-дългогодишен преподавател по цигулка и започва да свири още на 4 години. Въпреки заниманията се радва на щастливо детство с много игри и любящо семейство в Плевен.

С родителите си

Затова днес съчувства на съвременните деца-цигулари, които трябва да свирят денонощно, за да са на ниво, защото конкуренцията е огромна. От дете пише и стихове, а времето на пандемията я вдъхновило да продължи с литературните опити. Пандемията й показала колко са важни дребните радости от живота-да излезеш с приятели, да хапнеш сладолед, да отидеш на театър. Признава, че за красива дама като нея е трудно да има много жени приятелки, но е щастлива с малкото си верни дружки.

На концерт в Пловдив с Атанас Кръстев

Сериозните музиканти, с които е работила, никога не са с позволявали да я пренебрегват заради красотата и младостта й. „Хората искат освен да чуват красива музика и да виждат приятна визия на сцената и съм щастлива, че мога да ги зарадвам и с двете“, усмихва се Зорница.

Четете още: Да си спомним за незабравимата Катя Паскалева: Защо забравихме, че всичко е тленно