Автор
Woman.bg

Звездите също плачат: Кийра Найтли за тежката корона на славата и майчинството

Звездите също плачат, но не всички са достатъчно смели да застанат пред света и да го кажат на глас. Кийра Найтли обаче е една от тях – тя неведнъж е говорила съвсем открито за трудностите, които е срещнала, за да бъде това, което е днес. И въпреки че сега актрисата е символ на таланта и женската красота, тя признава, че съвсем не е била готова да посрещне славата, когато била едва в началото на 20-те.

Всичко започнало още с първата роля, която ѝ проправя път към световната слава. През 1999 г., когато тя е само на 14, участва в първата част на легендарния филм „Междузвездни войни“, а след това кариерата ѝ тръгва стремглаво нагоре. На пръв поглед това е сбъднатата мечта за всяка актриса, но за Кийра е било само началото на един наистина тежък психически срив.

Самата тя признава, че пикът на психическата травма изживяла, когато била на 22. По това време тя имала около 20 филма зад гърба си, сред които хитовете „Крал Артур“ и „Гордост и предразсъдъци“.

Днес, цяло десетилетие по-късно, 33-годишната Кийра говори откровено за този период от живота си:



Поглеждам назад и осъзнавам, че целият период между 19 и 22 г. е пълна мъгла за мен. Много неща не си спомням, защото бях свикнала да преглъщам ударите и да не говоря за проблемите си. Светът ми се срина, когато бях на 22. Сякаш изведнъж нищо не беше същото, сякаш усещах как се разпадам на малки парченца, мозъкът ми беше просто разбит. Затова си взех една година почивка, просто пътувах по света. Много се чудех дали изобщо да се върна отново на работа, но истината е, че винаги съм обичала да играя, а всичко това беше просто последствието от това, което обожавам да върша. Беше онзи период, в който все още се доказвах, като всеки млад човек в изкуството. Все още не бях разбрала коя съм, коя искам да бъда. Тялото ми започна да се променя, не знаех как изглеждам отстрани, какво се случва с мен. Изгубих самочувствието си, защото имаше много хора, които успяха да ми внушат, че не заслужавам това, което ми се случваше в кариерата.“

Повратен момент в живота на Кийра е номинацията за БАФТА, която получава през 2008 г.
Актрисата споделя, че след като научила новината, три месеца не излизала от дома си и потърсила помощта на психотерапевт:

„Нямаше шанс да се появя на червения килим, без да получа шибана паник атака, затова се подложих на хипнотерапия. Слава богу от дълго време не съм се чувствала по този ужасен начин.“



Но истината е, че голямото изпитание за Кийра все още предстои. През 2015 г. тя прави най-великото нещо в живота си, става майка. Тогава актрисата се сблъсква с изпитанието, наречено естествено раждане и многократно споменава пред медиите, че това е вторият тежък момент за нея и дори преди няколко месеца открито нападна Кейт Мидълтън, която и след трите си раждания излезе широко усмихната пред фотографите, които я очакваха нетърпеливо пред болницата. Видът ѝ бе перфектен – гримирана, на токчета и с къса рокля, нищо не издаваше, че само преди няколко часа е била на ръба между живота и смъртта. Според Кийра това е напълно погрешно, тъй като по този начин Кейт заблуждава света и най-вече мъжката част, че раждането не е нещо трудно и не коства нищо да те зашият, да си обуеш токчетата, да се гримираш, да сложиш хубава рокля и да се усмихнеш на света с бебе на ръце. Актрисата апелира жените да бъдат откровени за чувствата си и да не прикриват какви са били трудностите в живота им.

Кийра издава още, че да бъдеш майка на 3-годишно дете е както сложна задача, така и предимство:



„Няма нищо секси в това да гледаш малко дете и да го контролираш какво прави непрестанно, така че в момента медиите не се занимават с мен.
Но мисля, че светът не дава достатъчно възможност на жените да преживеят всичко, което им се случва и да се съвземат физически и психически от раждането. Мога да кажа напълно откровено, че имам шанса да се грижа постоянно за детето си, да работя, да наема бавачка, срещам разбиране, но въпреки това ми е толкова трудно. Това не означава, че не обичам детето си, напротив. Просто липсата на сън, хормоналните промени, постепенното отдалечаване от съпруга ми, ме карат да се чувствам зле. Постоянно трябва да си повтарям, че не съм се провалила, просто правя това, което ми е възможно, но не е толкова лесно.“

За щастие Кийра Найтли е силно момиче и успява да се пребори с всичко и не се предава. Ето какво споделя тя за сегашното си състояние:

„Сега имам самочувствие и знам коя съм, нещо, което много ми липсваше, когато бях по-млада. Намерих мястото си и се сбогувах с предишната си същност и разбрах, че ако днес животът ти е труден, това не означава, че и утре ще бъде такъв. Успях да мина от другата страна на проблема. Майка ми винаги ми е казвала: „Имаш два избора – да потънеш или да плуваш.“ Потъването не е опция за мен, затова продължих да плувам.“

А днес главозамайващите успехи за Кийра Найтли продължават, просто защото никога не се предава.

Четете още: Запознайте се Хулиана Авада - новата Евита Перон