Автор
Ева Лъчезарова

Сладкиши и кариеси - вечната тема за шоколада и здравите зъбки

Нека си го признаем – трудно е да откажеш на дете шоколад, нали? Сладките усмихнати очи веднага стават тъжни и влажни, а сърцето ви започва да се къса на малки парченца. Именно поради тази позната на всички ни сцена е добре да обучаваме децата си още от малки и да им имаме достатъчно доверие, че могат сами да вземат решение.

За съжаление статистиката в България е следната: според Националната програма за профилактика на оралните заболявания само около 20% от българските деца между 0 и 18 години не страдат от кариес.

Някои родители смятат, че не е нужно да се полагат специални грижи за млечните зъбки, защото те така или иначе ще паднат, но истината е, че състоянието им може да предотврати появата на ненужно разстояние между постоянните зъби, а приучаването отрано към орална хигена е един от най-добрите уроци, които можете да дадете на своето мъниче.

Редица изследвания показват, че зъбките на децата са особено застрашени от развитието на кариес, защото те приемат твърде много лакомства и сладки напитки. Към това можем да добавим и непрекъснатото похапване и неспазването на точни часове за хранене.

Какво всъщност представлява кариесът?

Това е една от най-често срещаните инфекции в детския организъм, която разрушава повърхността на зъба. Тя се причинява от микроорганизми, които живеят в зъбната плака и които обичат въглехидратите. Микроорганизмите в устата ни ги разграждат до киселини, които всъщност разрушават зъбите. Самата плака се получава от непочистена храна. Специалистите са единодушни, че най-кариесогенни са именно сладкишите, защото освен въглехидрати, те съдържат и нишесте, което лесно полепва по зъбите и създава благоприятна среда за развитието на още микроорганизми. Тук можем да добавим и карамелените и желираните бонбони, които също полепват лесно.

Колкото по-често вашето дете приема въглехидрати и особено сладкиши, толкова повече се увеличава възможността то да развие кариеси. Затова специалистите препоръчват да давате сладко веднъж седмично, а в идеалния случай веднъж месечно.

Какво можем да направим?


Стряскащата статистика ни накара да станем партньори на най-новата инициатива на дъвки Orbit „Подари усмивка“. При закупуване на пакетче дъвки на марката вие дарявате част от сумата за кампанията, която има за цел превенция и обучение на тема „здрави зъбки“. Със събраните средства Orbit ще организират пътуването на Зъбомобил, който ще стигне до 10 000 деца в над 20 български града. Обучението, което ще провеждат специалистите от Orbit Зъбомобила ще бъде относно: устройството на зъба, причини и начини да пазим зъбите, полезни и вредни храни, ежедневни правила за зъбна хигиена. Идеята е инициативата да помогне за създаването на трайни хигиенни навици, които самите деца да следват. Именно заради това в образователната програма ще бъдат включени деца на възраст между 7 и 11 години.

Вие също можете да се включите – просто като се насладите на поредното пакетче от любимите си дъвки – Orbit.