Автор
Цвета Герчева

Учени доказаха - децата ни карат да се усмихваме повече

В древен Китай казвали, че всяка усмивка те прави с един ден по-млад. В наши дни вече е доказано - да се усмихваш е истински полезно, защото по този начин в организма ни се отделят вещества, които спомагат за по-добрата работа на всички наши органи и системи.

И макар да не смятате, че е възможно, на тоя свят има един вид усмивка, която е особено заразна и това е детската усмивка. Според някои учени тя притежава необикновена супер сила – може да накара дори възрастните да й отвърнат със същото. "А за тези, които не вярват в това, имаме научно изследване за ефекта на детската усмивка", издават от екипа на Orbit, които тази есен отново стартираха своята страхотна кампания - "Подари усмивка".


Така със закупуването на всяко пакетче от любимия Orbit ние даряваме по една стотинка за инициативата, чиято цел е да има повече детски усмивки. Страхотна кауза, нали? А през пролетта на 2018 г. специалния Orbit зъбомобил ще тръгне на път из страната ни, за да помогне на децата на България да имат по-здрави зъбки. Ето това е една кампания, която ме "усмихва".

Какво да кажем обаче за тези, чието лице рядко изглежда щастливо? Има ли начин нещата да се подобрят? Разбира се, всичко се крие в магията на детската усмивка.


Според изследване, проведено от Центъра по Психометрия към университета в Кеймбридж, детските усмивки ни карат да се усмихваме повече. За целта на проучването е била използвана специална Facebook апликация. В проучването са анализирани 8 400 психометрични теста на 350 000 лица от 105 страни. И резултатите няма как да не ни изненадват. Оказва се, че усмивките на снимките са с 13% повече, когато възрастните хора са в компанията на деца в сравнение с фотосите, на които са сами или сред възрастни хора. "Нарекохме този феномен „Заразна усмивка“", споделят от Orbit. Оказва се, че феноменът е "застигнал" даже тези възрастни, които нямат нито една усмихната снимка. Даже и те са били поразени от ефекта на заразната детска усмивка.


И как да е иначе? Случвало ли ви се е да останете безразлични, докато наоколо има деца, които се усмихват? На мен никога. И макар щастието да е универсален език, знам, че понякога е въпрос на нещо съвсем мъничко. На жест, на поглед или пък на едно мое тайно удоволствие - обожавам дъвките в дамската ми чанта винаги има червило и пакетче Orbit. А тази есен съм щастлива, че когато дъвча Orbit мога да подаря усмивка на един малчуган.
Защото съм се убедила, че усмивката е щастие, което се намира точно под носа ми. Отдавна съм спряла да го търся другаде.