Автор
Woman.bg

24 коледни предизвикателства: Коледен щолен

Немският коледен сладкиш е от онези изкушения, които със сигурност сте виждали в магазините и ви се е искало да си купите.

Така нареченият "щолен" се приготвя лесно и внася истинско коледно настроение - хем е диетичен, хем пък съдържа някои от най-апетитните коледни подправки в себе си.

Необходими продукти:

500 грама брашно
1 пакетче суха мая 7 грама
200 грама масло
1 чаена чаша прясно мляко
50 грама нарязани бадеми
300 грама стафиди
50 грама захаросани портокалови кори
50 грама захаросани лимонови кори
3 цветчета карамфил
¼ чаена лъжица джинджифил
¼ чаена лъжица индийско орехче
¼ чаена лъжица кардамон
2 ванилии
50 мл ром
щипка сол
3 супени лъжици мед
½ чаена чаша пудра захар

Необходимо време за приготвяне:

30 минути подготовка
180 минути втасване
60 минути печене

Начин на приготвяне:

Затоплeте леко млякото и в него изсипвете маята и меда и бъркайте. След това покрийте съда с кърпа и оставяте на топло за 10-тина минути, за да шупне добре.

Брашното пресейте в купа и добавете солта. Сушените плодове залейте с рома, за да поемат от аромата. В съд счукайте зрънцата кардамон и карамфилчетата на прах, след което заедно с другите подправки ги добавяте към брашното.

Време е да разтопите маслото на водна баня, като го сложите в съд, който поставите в тенджера с вода на котлона.


След като млякото с маята и меда шупне, направете малко кладенче в средата на брашното и в него излейте млякото и разтопеното масло, след което замесвате тесто. Съставките трябва да се смесят добре и е време да отцедите сушените плодове от алкохола и малко по малко, заедно със ситно нарязаните бадеми ги добавете към тестото, докато се разпределят равномерно в тестото.

Поставете тестото в купа и го намажете отгоре с мазнина, за да не хване коричка. Покрийте купата с кърпа и оставете тестото да втаса за минимум два часа.

След два часа (минимум) тестото вече ще е втасало и удвоило обема си. Сега е време да преместите тестото още веднъж много старателно.

Поставете хартия за печене в тавата и оформете от тестото щолена. Оставете оформения щолен да втаса за още един час, след което изпечете щолена в предварително загрята на 180 градуса фурна за един час. След като минат 30 минути от покрийте щолена с алуминиево фолио, за да не изгори.

Намажете с масло и го поръсете обилно с предвидената пудра захар.

Готовият щолен завийте в алуминиево фолио и приберете в наелонова торба, за да се съхрани със седмици.