Това е прекрасна коледна рецепта, изключително подходяща за семеен обяд или вечеря.
Пуйката ще бъде царицата на празничната ви трапеза, а гостите просто няма да могат да й устоят. Известно е, че пуешкото месо, освен че е вкусно е и много полезно и чисто.
Необходими продукти:
1 Пуйка
300 гр ориз
150 гр стафиди
150 гр орехи
1 кисело зеле (около 2 кг)
вегета
Начин на приготвяне:
Размразете пуйката. Премахнете крилете, трътката и вътрешностите, които можете да сготвите в супа.
За плънката:
Сварете ориза със сол. Прибавете орехи и стафиди на вкус. Ако предпочитате да ви сладнее, сложете повече. Разбъркайте и сложете малко вегета.
Напълнете пуйката с плънката, зашийте, там където сте разрязали и я намажете със зехтин и червен пипер.
Нарежете киселото зеле на ситно и го намажете със сол, червен пипер и олио. След това го сложете в тава, а върху него сложете пуйката.
Загрейте фурната на 180-200 C и сложете пуйката да се пече за около 3 часа. Всъщност, времето за печене се определя от големината на пуйката.