Автор
Woman.bg

24 коледни предизвикателства:Празнично настроение с чаша чай

Декември е единственият месец в годината, в който има толкова много празници и в същото време работим като за последно. Нуждата ни от топла вкусна напитка обаче нараства правопропорционално с всичко останало, съпътстващо най-празничния месец в годината.

Настъпиха дните, в които всички се чудим какво да подарим на близките си, как да украсим дома си... Нека обърнем подобаващо внимание и на една от напитките, които имат тонизиращ и успокояващ ефект върху тялото и ума по време на празнично-работната суматоха. Представяме ви - ЧАЯ!

Когато се завиете с любимото си одеяло пред телевизора или четете интересна книга, добавете към прекрасната атмосфера и чаша топъл чай. Не е ли празнично? Изведнъж светът се превръща в едно спокойно място без грижи и проблеми.

Чаят е древно китайско питие, завладяващо сетивата. Според легенди, чаят бил открит преди 5000 години от Император Шен Нунг - съвсем случайно, когато листо от билка попаднало във вряща вода. Отпил и установил, че топлата вода с билки не само има приятен вкус, но подействала добре на тялото.

Първоначално чаят бил използван за лечебни цели от династията Шан. По време на династията Тан той е популярен и като тонизираща напитка.

Известно е, че чаят навлиза в Европа през XVII в. Първите доставки от Китай били до Нидерландия, а години по-късно чаят стига и до Великобритания. Но тъй като е бил прекарван по вода, големите разстояния били изминавани за твърде дълго време и това повлияло върху качеството на чая.

Разбира се, че в началото мненията за напитката били противоречиви. Някои твърдяли, че е полезен, други че е вреден. Лекарят Корнелиус Бонтекое написал трактат, който гласи, че болните трябва да пият по 200 чаши на ден, а здравите да пият, колкото могат да отделят бъбреците им. Според някои, той пропагандирал чая, заради което получавал заплащане, но дори и да е така, чаят наистина е лекувал хората.

Определено Англия е една от страните, в които чаят е на почит. Заслуга за това има дама с португалски произход на име Катарина де Браганса. По това време (1662 г.) чаят е бил много популярен в Португалия. Години по-късно търговецът Томас Туининг отваря първия магазин за чай в Лондон и основава компанията Twinings. Вълшебната напитка бързо добива широка популярност, но до XIX в е консумирана само от по-високите слоеве на обществото. И до ден днешен Англия се слави с прекрасната си чаена традиция.

Германия, Франция и Русия също биват завладяни от чая. В Германия първият магазин за чай носи името на собственика си Фридрих Якоб Зеегер.

Във Франция чаят първо е използван само за лечебни цели и е бил доставян от Холандия. На Луи XIV му препоръчали чай като лек срещу подагра, но с времето напитката се усладила на придворните и те организирали специален ритуал, на който я консумирали.

„Виновник“ за запознанството между Русия и чая е Китай. През 1679 г. двете страни сключват договор за внос и не след дълго чаят се превръща в една от най-предпочитаните напитки в Русия.

Има шест основни вида чай: бял, черен, зелен, улун, жълт и пуер. Интересното е, че те се получават от едно и също растение, различават се само по начина на обработка на листата.

Разбира се, великолепното питие се получава и от цветове, плодове и листа на други растения (например: мента, ябълка, череша, лайка и други). Това е така нареченият билков чай, който е изключително полезен и вкусен.

Производството на чай е дълъг и сложен процес, който изисква внимание, за да бъде крайният продукт качествен. Едни от най-популярните разпространители са Twinings, Haney & Sons, Lipton, Tetley, Dilmah и Ahmad Tea.

Чаят е една от напитките, които допринасят за коледния дух, затова не го пропускайте в студените декемврийски дни. Подходящ е за семеен следобед или за други скъпи поводи. Изисканият чай винаги ни предразполага към позитивен спокоен разговор и много усмивки.

Когато украсите дома си в красиви светлини и играчки, запалете ароматна свещ и се съберете с любимите си хора на по чаша отпускащ топъл чай.

За празнично настроение е подходящ плодов чай с канела. Тази подправка придава типичният „коледен“ вкус към всякакви питиета и десерти. Освен това е полезна, така че можете да я консумирате често.

Задължително прибавете и сладки към чая. За да подсилите коледния дух, може да са с формата на звездички, снежинки, елхички... Зависи изцяло от въображението и настроението ви.

Другият вълшебен аромат, допринасящ за тържествеността на празника, е ванилията. Вкусът на чая с ванилия е свеж, сладък и нежен. Препоръчваме ви да опитате зелен чай с ванилия. Ще ви достави чувство на лекота и удоволствие.

Не забравяйте и лайката. В комбинация с хубав мед ще се насладите на здравословна и успокояваща напитка.

Какво по-хубаво от вкусен лимонов сладкиш, съпроводен от лимонов, шипков или черен чай? Разбира се, кексът може да е шоколадов или ванилов, но е задължителен елемент от следобедната празнична трапеза.

Залагайте на чайове с подправки и билки (канела, ванилия, кардамон, пипер, карамфил, цвят хибискус, шипка, къпина, мента или портокал), както и на коледни сладки и кексове. Съчетайте ги с обичта и вниманието на близките си.