260-килограмова тиква е една от атракциите на Фестивалa в Севлиево

Тиквата е един от даровете на есента. Големите купчини тикви по градските пазари през октомври ни подсказват, че зимата наближава. Няма как вече да не сте помирисали вкуса на печена тиква, която събира всички аромати на есента. В момента този аромат се усеща с пълна сила в Севлиево, където местните, както и гостите на града, посрещат Фестивала на тиквата.


Малко преди Хелоуин - тиквата, която е символ на този празник, вече е главно действащо лице в Севлиево. Може да я видите буквално навсякъде - на трапезата, на пазара, в магазина, както и под формата на най-различни сувенири, като сламки за пиене, магнити, свещници, маски и какво ли още не.

Може ли да си представите, че освен традиционен тиквеник има и специалитети, като супа от тиква, шейк от тиква, кюфтета и дори крем карамел, приготвен с тиква. Заслужава си да опитате дори да не сте от най-големите любители на тиквата.


Несъмнено една от атракциите в Севлиево е огромният тиквеник, с внушителни размери от 299 метра дължина. За приготвянето му са отишли 130 кг тикви, 16 кг орехи, 22 кг захар и 16 кг пудра захар, с която е поръсен. От тази вкусотия имаха възможност да опитат всички посетители на Панаира.


Друга от атракциите на площада е 260-килограмовата тиква, която спечели и първо място в конкурса за "Най-голяма тиква", а нейният собственик се оказа, че не е местен, а е от Враца. Отглеждал я в градината си от май месец.

Ники Кънчев и Мария Силвестър пък внасят добро настроение, като водещи и раздават подаръци на тези, които се включват в различните игри на площада.

В случай, че решите да се откъснете от голямото тиквено парти може да се разходите из града и да отморите на новите соларни пейки, които се зареждат от слънчевата енергия, като ще имате възможност да заредите батерията на телефона си.

Основна снимка: Pixabay.com, други снимки: Автора

Последно от woman.bg