Автор
Антония Михайлова

Да се завърнеш в детството без магическо хапче

Когато сме малки, мечтаем да пораснем. Веднъж навлезли обаче в света на възрастните, ни обсебва копнежът по детството. И понеже медицината още не е измислила чудотворно хапче за връщане към най-милия и носталгичен период от нашия живот, няколко скромни, очарователни и лесно изпълними напътствия биха ви помогнали да съхраните най-безценната, красива и мъдра частица в душата си – Детето.

* Отделете малко от свободното си време и го прекарайте в топлата и уютна атмосфера на голям детски магазин. Останете там поне половин час, забавлявайки се с играчките.

* През есента съберете голяма купчина жълти опадали листа и се търкулнете в тях.

* Топнете показалец в домашното сладко от смокини и се насладете на мига.

* Лятото пуснете корабче от вестник по течението на река и изпратете поздрави на морето и Нептун.

* През зимата пък си сътворете два засмени до небето снежни човеци..., за да не са самотни. После хубаво се овъргаляйте в пресния сняг и направете снежни ангели.

* През пролетта застанете под цъфналите люляци, затворете очи и вдишайте с пълни гърди от техния аромат.

* Посетете киносалона и се запознайте с героите от новата нашумяла анимация.

* Опитайте да си припомните поне една-две песнички от детството.

* Купете си платно, палитра, бои и четки и нарисувайте картина.

* Бъдете искрени и непринудени, но никога критични.

* Ако не сте чели, прочетете: „Братята с лъвски сърца” от Астрид Линдгрен, „Хвърчащата класна стая“ от Ерих Кестнер, "Приключенията на Лукчо" от Джани Родари, Автобиографията на Бранислав Нушич, Разказите на Чудомир, книгите на Роалд Дал, "Тайната градина" от Франсис Бърнет и "Вино от глухарчета" от Рей Бредбъри. Дори и да сте ги чели, припомнете си ги пак. Не забравяйте един ден същите тези заглавия да препоръчате и на вашето хлапе.

* Купете си светещ палячовски нос и се маскирайте за карнавал или на рождения си ден. Още по-хубаво би било, ако го направите без повод.

* Не се засягайте от щяло и нещяло. Прощавайте бързо.


* Никога не говорете зад гърба на никого.

* Учете се от децата.

* Направете си хвърчило и тичайте срещу вятъра на воля.

* Отидете на място, осеяно с най-сладките и сочни горски плодове и си сътворете най-вкусния плодов пай на света от малини, къпини или боровинки.

* Разпънете палатка в задния двор и се отдайте на приказното щастие от сладкия сън под звездите.

* Добра идея е и близкият увеселителен парк. Само си помислете, откога не сте се забавлявали на воля, понесени в небето "на крилете" на виенско колело.

* Разговаряйте и изслушвайте мъника до себе си, играйте и се забавлявайте с него с цялото си сърце.

* Постарайте се поне веднъж в живота си да запазите равновесие, но застанали на главата си.

* Научете наизуст нов стих или поема.

* Ежедневно вдъхвайте на децата, а и не само на тях, вяра в чудесата. Разкажете им за Люляковата фея, която сбъдва желания. Заведете ги под люляковия храст и там заедно поставете писмо с най-съкровените им желания. Пожелайте си и вие нещо. Постарайте се да осъществявате мечтите им. Бъдете сигурни, че и феята ще ви помогне за това!