Автор
Woman.bg

Избират най-хубавата каленица в Асеновград

Всяка година на 24 юни стотици момиченца в булчински рокли отбелязват празника „Каленица“ в Асеновград. Вече започнаха и подготовките за събитието, което е с над 100-годишна история. Името на обичая „Каленица” идва от гръцки език и означава „млада, красива булка”.

Образът на каленицата се свързва с този на 3-годишната Богородица и въвеждането ѝ в Божия храм, както и посвещаването ѝ на Бог. Макар и променен през годините, древният празник и до днес е запазил своята уникалност и дух. Според историците празникът води началото си от гръцките махали на Асеновград.


Тогава се избирало момиченце от най-заможното семейство в квартала, като се смятало, че чрез изпълняването на обичая благополучието на семейството ѝ ще споходи и участващите в ритуала. След изпълняването му родителите на детето давали гощавка за всички.


По-късно в празника навлизат български и християнски обичаи. Според местна легенда образът на каленицата бил свързван с този на малката Богородица от иконата в параклиса „Свето Въведение Богородично” в Асеновград. Честванията на народния обичай започват от двора на Етнографската къща, където момиченцата вадят оставени в менче с "мълчана вода" нишани (пръстени, гривни, копчета и др.) и минават за здраве под магичния билков Еньов венец.

Литийното шествие преминава и през храм "Свети Николай Чудотворец". Там архиерейският наместник ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужва празнична литургия за здраве, късмет и благополучие. След това повежда шествието до параклис „Св. Въведение Богородично”, изнася иконата на Светата Майка и поръсва малките момиченца със светена вода.

Шествието завършва в градския парк с музикална програма. На финала на празника се избира най-хубавата каленица. През годините се е случвало да се съберат над 500 момиченца, а от община Асеновград се надяват и тази година броят им да е внушителен.