Хелоуин е характерен за англоговорящите държави в света – САЩ, Канада, Ирландия и Великобритания, но през последните години активно се отбелязва и в други страни по земното кълбо, включително и България.

Този празник води началото си от келтския езически ритуал "Сауин". "Сауин" е денят на 31 октомври, който древните келти чествали като края на годината и началото на новата. Те вярвали, че в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.

Църквата се опитала да отучи християните от честването на този празник и за целта през IX век папа Григорий IV в опит да замени съществуващия езически ритуал утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии - ден за прослава на всички християнски светци и мъченици.

Жителите на Ирландия и Шотландия обаче продължили масово да празнуват Хелоуин, а не Вси Светии.

Честванията на Хелоуин в САЩ и Канада започват през XIX век благодарение на вълната от ирландски и шотландски изселници.

Интересно е, че и разпространеното из САЩ питане "пакост или лакомство", което неимоверно съпътства Хелоуин, отново дължим на емигрантите дошли в САЩ от Острова.

Номер или лакомство всъщност представлява комбинацията от два характерни за Великобритания обреда, а именно "соулинг" и "гайзинг", възникнали още през Средновековието.

На 2 ноември бедните правели сладки изделия, които се наричали "соул кейкс" – в превод - кейкове за душите. Те се раздавали, а хората, които ги получели, трябвало да се отблагодарят, молейки се за мъртвите близки на почерпилите ги. Това се наричало "соулинг".

Ритуалът "гайзинг" представлява група млади хора, преоблечени в празнични костюми, събиращи храна, вино, пари и дребни подаръчета срещу танци, песни, поетични рецитали и хумористични сценки.

При отбелязването на Хелоуин в САЩ ирландските и шотландските емигранти проявяват творчество и закачайки се помежду си, комбинират двете традиции и в резултат се получава номер или лакомство.

Чак през 50-те години на миналия век Хелоуин добива сегашния си облик с дечица в костюми, обикалящи за бонбони. А към днешна дата това е най-комерсиалният празник след Коледа в Държавата на неограничените възможности. Според данни за този ден американци харчат близо 2 млрд. долара за костюми и 4 млрд. долара за лакомства.



В Ирландия, откъдето започва историята на празника, към днешна дата той се отбелязва пищно. Не само се обличат костюми, но и има специално обредно меню, а извън градовете се палят огньове, така както някога са правели келтите.

В Англия губи популярност след реформацията на Мартин Лутър Кинг.

Интересно е, че в много страни по света не отбелязват Хелоуин, но в дните между 31 октомври и 3 ноември се чества някакъв вид празник, свързан с душите на мъртвите. И тези празници до един са удивителна смесица от езически и християнски практики.

Четете още: Най-добрите звездни костюми за Хелоуин 2019