На Коледа е традиция в дома да се появи красивото растение пуансетия, известно още като Коледна звезда. Формата на растението наистина напомня за звезда, а цъфтежът й е във върховата си форма на Коледа.

Обикновено се налага да се купува нова Коледна звезда всяка година, тъй като грижите за нея са специфични. Не е трудно да бъде накарано растението да цъфне точно на празника.

Пуансетията реагира на продължителността на светлата част на деня. От това зависи растежът и цъфтежът й. Когато купувате пуансетия, огледайте я добре – да няма бели петна по листата или загнили части.

След като пуансетията пристигне във вашия дом, оставете я за няколко часа в опаковката й. След това я освободете нежно от нея и я полейте с леко топла вода.

Мястото, където трябва да е поставено растението, трябва да е светло, да е предпазено от течение, сух въздух и висока температура. Те водят до окапване на листата.

След това е добре да пресадите пуансетията в нова саксия с добавка на свежа пръст. Пръстта, в която е посадена пуансетията, е пригодена най-вече за транспортиране.

Но ако смятате да използвате пуансетията само като празничен букет, а не да я отглеждате след това, не си струва да я пресаждате. Ако все пак пуансетията ще живее у вас, след Коледа цъфтежът й приключва и ярките листа опадват.

В края на зимата срежете силните клонки така, че от тях да остане само една трета от дължината, а слабите клонки изрежете до стъблото. Оставете растението да почива на прохладно място два месеца, като не прекалявате с поливането.

След тези два месеца пресадете пуансетията в нова саксия. От юни до октомври подхранвайте растението с течен тор. През лятото можете да го изнесете на терасата, но внимавайте със слънчевите лъчи, от които то получава истински изгаряния.

Пуансетията обича късата продължителност на светлата част на деня, така че й осигурете не повече от десет часа светлина дневно. Осем седмици растението трябва да се покрие с черен пакет или да се държи на тъмно.

Това стимулира образуването на цветни пъпки. След това пуансетията се поставя на топло и светло място, с температура около двадесет и два градуса. Само ви остава да чакате появата на първите червени листа. Пазете децата от пуансетията, тъй като тя пуска отровен млечен сок, съветва ezine.bg.