Има някои градове в Европа, които непременно трябва да посетите около коледните празници. Повод за това са не само пищните украси, осветяващи улиците като бял ден, приповдигнатото настроение, но и знаменитите коледни базари, известни с дългогодишните си традиции.

И понеже няма да ни стигне мястото тук, за да ви изредим всичките, по-малко или повече известни, европейски коледни базари, подбрахме за вас най-красивите и най-знакови от тях, кой от кой по-очарователен и магнетичен:

Страсбург (Франция)

Започваме с най-стария коледен базар в Европа - Christkindelsmärik. Той се намира в Страсбург, Франция, и за първи път е отворен през 16-и век. Особеното при него е, че типичните дървени павилиони са разположени не само около Страсбургската катедрала, но и ще се натъкнете на тях из почти целия град. Там посетителите винаги ще намерят нещо, което ще е по вкуса им – от традиционните сувенири, през изкусителните национални специалитети, до класическия френски сладкиш “Bûche de Noël”. Не е случайно, че в последните години градът дава силна заявка и за един от най-красивите коледни базари в Европа.

Залцбург (Австрия)


Родният град и дом на Моцарт е чаровно разположен на двата бряга на Залца и за разлика от големите европейски столици, не е толкова натоварена туристическа дестинация. Когато е покрит със сняг, градът е особено очарователен, а коледните базари, славещи се като едни от най-забележителните и кокетни базари в Европа, са разположени в подножието на крепостта Хоензалцбург, която гордо се извисява над стария град.

Берлин (Германия)

Снимка: notesofnomads.com

Не един, а цели 60 коледни базара се конкурират за вниманието на местните и посетителите. Един от най-атрактивните е Gendarmenmarkt christmas market. Освен че се намира на много красиво място, той предлага шеметни изпълнения на танцьори, певци, акробати и жонгльори. Базарът на Potsdamer Platz пък е любим на местните берлинчани.

Копенхаген (Дания)

Снимка: best-served.co.uk

Къде, ако не в градината Tivoli ще има коледен базар? Паркът, който е дом за най-старите атракции в Европа, всеки декември предлага още едно забавление за посетителите. Цялото място се преобразява и превръща в зимна приказна градина, осветена от хиляди светлинки.

Прага (Чехия)


Златна Прага, градът на 100-те кули – наричат я по много начини. Базарите са отворени в дните от края на ноември до началото на януари. Разположени са обикновено на стария градски площад (Старе место), Вацлавския площад и на Хавелския пазар в стария град. Отвсякъде звучат коледни песни, носи се аромат на греяно вино и традиционния сладък trdelnik. Къщичките са окъпани в бляскави светлини и подаръци, а от тях се носи примамливият аромат на чешка бира и греяно вино, приветстват играчки за елха от дантела, плетена на една кука, свещи, направени пред очите ви, сувенири от истински бохемски кристал.

Дрезден (Германия)


Само на час и 40 минути път от Прага се крие още едно съкровище с коледен дух. Дрезденският Striezelmark е най-старият коледен базар в Германия. На 250 щанда се предлагат както традиционни стоки – ръчно изработени стъклени украшения, керамика и тъкани, така и типичните за региона коледни ястия. Ако искате да опитате истински щолен, задължително пробвайте дрезденският. Неслучайно, че именно там се провежда и Фестивалът на Щоленац. Във втората неделя на декември на базара си дават среща майстори на този сладкиш от всички краища на страната.

Виена (Австрия)


Мястото, до което неустоимият аромат на glühwein с канела, ванилия, кардамон, джинджифил, мед и карамфил, ще ви отведе, е площадът пред Кметството. Там преди повече от 700 години е положено началото на Christkindlesmarkt. Това е и най-популярният коледен базар в Европа. Дървените къщички предлагат най-различни изкушения – от такива за хапване до изящни ръчно-изработени стъклени играчки за елха.

Йорк (Великобритания)


Базарът е забележителен със своите великолепни коледни певци, улични музиканти и артисти, приветстващи гостите от почти всяко ъгълче на базара. Посетителите биват посрещани и от голям брой занаятчии, които не само предлагат своите изделия, но и демонстрират как се изработват те.

Болцано (Италия)


Коледният базар в Болцано е един великолепен туристически бисер, красива зимна приказка, която трябва да бъде видяна и почувствана на живо. По традиция базарът предлага забавления за цялото семейство – куклени театри, екскурзии в конски каруци, пътешествие в миниатюрни влакчета и безкрайно много вкусни и изкусителни лакомства.

Будапеща (Унгария)


Коледният базар в унгарската столица се провежда традиционно на централния площад "Ворошмарти". Да се разходите до там и да не си купите от ръчно изработените подаръци, е голяма грешка. Типични за унгарските базари са и украшенията от сушени цитрусови кори или сушени плодове, които отдалече приличат на гирлянди за елха. Интересното е, че в Будапеща е позволено да се предлагат само ръчно изработени от местни занаятчии предмети. Предлага се и задължителната за такива места вкусна храна, но също така и храна за душата – концерти, театрални и куклени постановки. Друга атракция на базара в унгарската столица е ежегодното светлинно шоу върху фасадата на Gerbaud Coffee Huose.

Четете още: Детските въпроси за Дядо Коледа и как да им отговорим