Ето няколко начина, чрез които да избегнете угнетените чувства и тежки настроения през един от най-празничните месеци през годината. Все пак празниците са повод за веселия, а не за депресии, болести и скука.

Откажете се от големите планове

Вие може да искате да организирате перфектните празнични дни, но това може да ви причини много стресови състояния. Винаги, когато най-много се стараем да направим всичко перфектно, се объркват най-много неща. Затова го карайте спокойно, оставете нещата да се случват от само себе си и не се ядосвайте, когато нещо се обърка или не се получава точно така, както искате.

Без конфликти

Роднините със сигурност ще ви се радват, че ви виждат, но и едва ли ще ви спестят забележките и коментарите си. Старайте се да не обръщате внимание на нещата, които ви дразнят и си повтаряйте, че не си заслужава да развалите празниците със скандали и заяждане.

Погрижете се за себе си

Отделете време за себе си и се поглезете. Не си мислете, че щом Коледа е семеен празник трябва да се посветите изцяло и само на роднините. Особено важно е да си вземете почивка, ако работата ви е стресираща и усещате, че сте претоварени.

Благотворителност

Със сигурност ще се почувствате по-добре, ако помогнете, дори и с нещо малко, на тези, които са в нужда. Има много организации, чрез които бихте могли да направите дарение. Не е нужно и да става въпрос за пари. Може да съберете запазени дрехи и предмети, даже включете и приятелките си в инициативата. Около Коледа се организират редица благотворителни базари. На тях ще може хем да си купите нещо, хем парите, които давате, ще отидат за добра кауза. Изборът е ваш.

Спящата красавица

Сънят е най-доброто средство срещу депресивните състояния. Може и да не си давате сметка, но ако не осигурявате нужната пълноценна почивка на тялото ви, освен умора, ще усетите как ви налягат все повече негативни мисли, раздразнение и депресия. Постарайте се по време на празниците да се наспите, за да се чувствате свежи, отпочинали и пълни с енергия и желание да се наслаждавате на Коледа и Нова година.



Разхождайте се

В никакъв случай не се затваряйте у дома и не се изолирайте от външния свят. След една хубава разходка ще се чувствате ведри и приятно изморени. След това с удоволствие ще се отпуснете на дивана в хола с чаша горещ шоколад в ръка и ще почивате.

Давайте го умерено с храната

Това е най-трудната задача по време на празниците - да не преяждате. Истината обаче е, че ако прекалявате с хапването и пийването, е много вероятно да не се чувствате добре. Първо, защото ще страдате от махмурлук и натежал стомах, второ защото още януари ще ви налегне депресия, че сте затлъстели и не може да влезете в любимите си дрехи. Не се ограничавайте излишно, все пак храната е и източник на щастие, но просто не прекалявайте.