Автор
Woman.bg

По Еньовден в Котел - как да запалим “Живия огън на Традициите”

Утре е Еньовден - един магичен празник в народния календар, посветен на билките, самодивите и заклинанията за здраве и берекет. И ако се чудите къде да прекарате деня - ето едно предложение от нас. Защо не посетите красивия Котел. От днес до неделя (24 юни ) там се провежда единственият по рода си фестивал „ЖИВИЯТ ОГЪН НА ТРАДИЦИИТЕ“ под надслов „Символ и Ритуал“.
Много музика, танци, вкусни гозби, демонстрации на занаяти, бит и култура очакват всички присъстващи на събитието. Теодосий Спасов, който е лице на фестивала, ансамбъл „Пирин“ и Нина Николина са сред специалните гости, които ще се включат в символичното запалване на „ЖИВИЯТ ОГЪН НА ТРАДИЦИИТЕ“.


„Тази година фестивалът се провежда под надслов „Символ и Ритуал“, защото искаме да разкажем на младите хора на България за онези магични български ритуали като нестинарството и русалийските обреди. Ще разкажем за Обладаните от Огъня и за Русалиите , за моминските наричания по Еньовден“, обясняват организаторите.
Поради големия интерес към събитието тази година любезните домакини от град Котел са се погрижили и за любителите на къмпинг туризма. Специално за тях е отделено място за палатков лагер!


По идея на Г-жа Диана Късметска създател и организатор на „Живият огън на традициите“, ще се представят типични български одежди и носии, както и символи, свързани с облеклото на българката от едно време и тяхната съвременна интерпретация . Проектът ще бъде визуализиран от Елена Тихомирова, която е и водеща на фестивала с помощта на доброволки от цял свят.
Традициите са в основата на вярата и самоопределянето на един народ - ето защо общностите на Котел – Българи, Каракачани, Турци и Роми, ще представят типични за тях гозби, кулинарни техники и битови предмети.


Във втория ден на фестивала Нина Николина ще изпее автентичните песни, с които е израснала, и които от малка са я вдъхновили да завърши фолклорно пеене.
В рамките на събитието поканените официални лица ще проведат дискусии на тема - как да се поддържа и популяризира културно-историческото ни наследство. Фестивалът е подкрепен от Министерство на туризма, ЮНЕСКО – България, ИЕФЕМ – БАН, много дипломатически мисии и др.


Кои сме ние? Има ли магическо тайнство в ритуалите на предците ни? Какъв е смисълът на символите, които сме вплитали в носии, килими, знамена?
Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще.


Идете и си спомнете...