Автор
Ева Лъчезарова

През шпионката: Да надникнем в нестандартния коледен дом на една българска блогърка

В последните години сякаш всеки разбира по различен начин Коледа, но за съжаление за повечето от нас тя се е превърнала в източник на допълнително напрежение: маратонът по магазините и трескавото приготовление за празничната трапеза ни карат да бъдем уморени и изнервени. Като че ли изгубихме истинския смисъл както на празника, така и на усещането за семейство и уют. Затова решихме в поредица от няколко материала да надникнем в дома на различни блогъри, които да ни покажат своето лично разбиране за празника.

Първа сред тях е модната блогърка Ивелина от www.frichic.com, нейната Коледа няма нищо общо с преобладаващото червено и зелено, което сме свикнали да виждаме и е успяла да вплете любимия си скандинавски стил, дори в този празник. В резултат от това в дома си тя е успяла да превъплъти личното си усещане за празника, което всъщност според нас е едно от най-смислените неща, които всеки би могъл да направи по празниците.

Нека надникнем в дома й:

Коледната елха Ивелина е повече от минималистична и макар че е дървена, няма нищо общо с тези, които повечето от нас украсяват в домовете си.

И това не е всичко, тя има още една елха, която обаче е върху стената и е направена изцяло от полароидни снимки.

Върху подаръците липсват крачета на джуджета, дядо Коледа и сладки бастунчета. Те са решени в един цвят.

А ето и какво е Коледа за Ивелина:

Какво е за теб Коледа?

Коледни песни, аромат на канела, греяно вино, опаковки за подаръци по пода и уютни мигове със семейството.

На какви подаръци залагаш: практични, сантиментални или?

Обичам да "подслушвам" през година за определени емоции, които близките хора търсят и да пресъздам тази емоция, чрез подаръка. Значи може да се каже, че са емоционални.

Слагаш ли нещо нестандартно на коледната си трапеза?

За мен Коледа са всички тези аромати от детството, когато родителите ми се суетяха в кухнята от ранни зори на 24ти. Ето защо трапезата ми е доста традиционна. Попаднах на няколко интересни рецепти с леща наскоро и тази година мисля да я добавя към менюто - или леща болонезе или разядка със зелени маслини.

Какво написа в писмото си до дядо Коледа тази година?

Много е лично, но се надявам да се сбъдне през 2018 г.

Как релаксираш по празниците?

Украсявам вкъщи, пакетирам подаръци. Най-вече с безкрайни разговори над чаша червено вино. Харесвам празниците, защото голяма част от близките ми приятели се прибират в Пловдив и имаме толкова много за наваксване, докато навън времето сякаш е спряло.

От повече от година Ивелина се е запалила по 3D принтирането и през последните дни се е отдала именно на това - да принтира своята Коледа под формата на формички за сладки, които всеки може да поръча.

Тя ни е подготвила е една рецепта за вкусни празнични сладки, която споделя с вас:

Продукти: 2 яйца, брашно (около 300 гр.), сода за хляб, зехтин, 180 гр. захар, 80 гр. мед, 100 гр. орехи и 1 ч.л. канела


1. Затоплете фурната на 180C;
2. Разбийте 2 яйца със 180 гр. захар до побеляване;
3. Добавете 80 гр. мед, 100 гр. орехи (смлени), щипка сода и 1 чаена лъжица канела;
4. Добавяйте брашното постепенно и разбивайте докато сместа започне да се втвърдява и почти не лепне;
5. Разточете на кора;
6. С помощта на формички изрежете сладките.

Весела Коледа на всички!