Автор
Ева Лъчезарова

През шпионката: Спокойната и здравословна Коледа на Маги

Докато отброяваме дните до Коледа, ви запознаваме с празничното настроение, което цари в домовете на българските блогъри.

Вече ви показахме дома на Ивелина от frichic.com и този на Денина от deninamartin.com.

Днес е ред на Маги Пашова. Тя е дипломиран холистичен нутриционист на канадски институт по нутриционистика, а на страниците на блога й magipashova.com можете да намерите множество полезни съвети по темата. Освен това Маги е посланик на движението на Джейми Оливър Food Revolution и съосновател на фондация "За храната", която работи активно за подобряване на храненето на българските деца в детските градини и училища.

Какво е за теб Коледа?

Най-тихото и най-бавното време от годината, осветено от коледни свещи, ухаещо на канела и портокалови корички, изпълнено със звуци на коледна музика. Време за споделеност. Време за семейството. Както казва Една Фербер, за мен Коледа не е сезон, а усещане. Едно усещане, за което копнея през цялата останала година

На какви подаръци залагаш: практични, сантиментални или?

Предпочитам вдъхновяващи подаръци - такива, които биха накарали получателя да се грижи повече за себе си и за собственото си здраве. Тази година направих списък от 10 полезни подаръка, който може да видите тук. Голяма част от моите приятели ще получат подаръци от този списък.

Каква е любимата ти украса?

Любимата украса е в спомените от детството ми - истинско коледно дърво, украсено с истински стъклени играчки. Казват, че спомените за аромати са сред най-силните ни спомени и досега миризмата на смола ме връща в онези детски дни. Но въпреки сладката носталгия днес предпочитам изкуствено дръвче, защото ми е твърде тъжно да сложа истинско в дома си и да гледам как изсъхва за 2 седмици. Тази година заложихме на класически коледни цветове - златно и червено.

Какво написа в писмото си до дядо Коледа тази година?

Тази година се замислих как мечтите се променят с годините - стават все по-малки и все по-малко материални. Сега единственото, което си пожелавам за Коледа е здраве за семейството ми и повече време, което да прекарвам с близките и с приятелите си.

Напоследък празниците се превърнаха в източник на истински стрес за повечето хора. Как успяваш да релаксираш по празниците?

Голяма част от празничния стрес е външно генериран - да предвидим подаръци за всички, да не пропуснем някого, да бъдем на всяко събитие за сезона, да поставим точен брой ястия на празничната вечеря, на коледния обяд и т.н. Аз успявам да си спестя голяма част от този стрес като планирам от рано подаръците, а празничната трапеза далеч не е основният ми фокус. Дали на масата ще има 5, 7 или 9 неща има доста по-малко значение за мен, от това да седнем около нея спокойни, усмихнати и заедно.

Слагаш ли нещо нестандартно на коледната си трапеза?

Всяка година трапезата ни е различна. Тази година планирам да приготвя няколко постни разядки, пълнени чушки с боб и един качамак с куркума и розмарин, който ни е любим този сезон. Може да видите рецептата тук.

Имаш ли свои трикчета, с които да избегнеш преяждането по празниците?

Аз никога не съм имала проблем с празничното преяждане, но понеже много хора ми задават този въпрос, написах един текст с 10 практични идеи за това как да не качим излишни килограми през празничните дни. Може да го видите тук

Сподели ни любимата си коледна рецепта?

Тя също е различна всеки сезон, но тази година нямам никакви затруднения да посоча сезонния ми фаворит - джинджифилово коледно кексче в бурканче! Идеята е изключително оригинална, кексчето е вкусно и ароматно, еднакво подходящо както да посрещнете гости, така и за подарък.


Продукти:
1 1/4 чаша брашно
1/2 чаша кокосова захар
1/2 чаша кисело мляко
1/3 чаша тъмна меласа
1/4 чаша кокосово масло, разтопено
1 яйце
1 ч.л. джинджифил на прах
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. сода за хляб
1/4 ч.л. индийско орехче

Приготвяне:

Смесете брашното, захарта и подправките в купата.
Разбийте яйцето с вилица и добавете към него киселото мляко. Внимателно добавете меласата и разтопеното кокосово масло.
Изсипете течните съставки към сухите и разбъркайте няколко пъти, за да получите хомогенна смес.
Загрейте фурната на 180 г и пригответе 4 бурканчета по 300 мл. Намажете ги отвътре с кокосово масло и разпределете в тях сместа за кекс като ги запълвате на 2/3-ти.

Печете 25 минути или до готовност като проверявате с клечка.