Автор
Woman.bg

Репички и краставица на елхата - 6 необичайни коледни украси по света

Броени дни остават до най-светлия християнски празник – Коледа. Планетата е потънала в предпразнична еуфория, а повечето семейства вече са окичили домовете си. Лъскави гирлянди, клонки с ангели и камбанки, кукли на Дядо Коледа, изправени като стражи пред украсените елхи, вливат жизнерадост и празничен уют във всеки дом. Не са истински, но пък са очарователни с гъстите си бели бради и високите си островърхи шапчици. Понякога обаче коледната декорация може да бъде и малко по-необичайна от обикновеното. Зависи в коя точка на света се намираме в този момент.

Именно на необикновените и странни декорации по света ще спрем вниманието си днес. Всяка една от тях, малко или много, има отношение към традициите, историята и поверията от миналото на страните, към които се отнасят.

Коледна краставичка, САЩ



Една необичайна традиция, свързана с коледната украса в САЩ, е поставянето на играчка във формата на краставичка върху коледното дръвче. Тя трябва да е така сложена, че да не се вижда от пръв поглед. Детето, което първо я открие на Бъдни вечер, получава допълнителен подарък. Смята се, че традицията произхожда от немски имигранти, но тъй като в Германия не са чували за нея, вероятно просто е измислена от търговците с цел да се привлече вниманието към играчка, изглеждаща по малко по-закачлив и различен от обичайното начин. Американска му работа.

Окичени бананови палми и мангови дръвчета, Индия


В по-топлите страни, където е по-трудно да се срещнат елхи, местните християни кичат с коледни играчки палмите. В Индия, където християнството е 3-та по разпространеност религия, с близо 25 милиона последователи (ок. 3 %от населението на страната), хората украсяват с коледни играчки дръвчетата манго.

Керамични фигурки в поза на облекчение, Барселона

Сувенирните магазинчета в Барселона предлагат една специфична за града коледна украса - фигурките El Caganer. Това са керамични фигурки на хора в традиционно каталунско облекло. Това, което е шокиращото тук обаче, е странната поза, която фигурките са заели – те са леко приклекнали, със свалени панталонки така, че да се облекчат. Въпросните куклички ще ги срещнем с образите на известни политици и публични личности, които правят това, което и царят прави сам. Каталунците вярват, че фигурките El Caganer носят просперитет през Новата година. Странната традиция произлиза от края на XVII век и символизира наторяването на земеделската земя и благополучието.

Рождество от репички, Мексико

В мексиканския град Оаксака всяка година на 23 декември се организира фестивал на най-красивата коледна украса. Идеята е всеки участник да изобрази картината на Рождество, издялана от... репички. На този пазар местните фермери традиционно продавали продукцията си преди Коледа и за да направят стоката си по-атрактивна, започнали да дялкат зеленчуците в сцени от раждането на Исус Христос, етно мотиви, вдъхновени от маите и мотиви с диви животни. Фестивалът добил такава популярност, че през 1897 г. тогавашният кмет обявили 23 декември за Нощта на репичките.

Коледни дръвчета с паяжини, Украйна

Не, тази украса няма нищо общо с Хелоуин и западните приумици, свързани с празника на Вси Светии. Украинците вярват, че украсяването на коледното дръвче с играчки във формата на паяжина носи късмет. Има цяла легенда, според която бедна вдовица живеела с децата си в малка колибка с под от пръст. През лятото малчуганите засадили шишарка и се грижели за нея с надеждата да си отгледат коледно дръвче. Дръвчето пораснало до Коледа, но семейството било твърде бедно, за да си позволи украса. Когато се събудили на коледната сутрин, с възторг открили, че дръвчето е покрито с блестящи паяжини, които греели със златисти и сребърни оттенъци на сутрешната светлина. Семейството заживяло щастливо и повече никога не били бедни.

Вещицата на късмета, Италия

Знаете ли, че в Италия Дядо Коледа не присъства в традиционната празнична украса. Вместо него там почетното място е заела Ла Бефана – старица, приличаща на вещица. Именно на нея се пада и честта да раздава подаръци. Това се случва на празника Богоявление, на 6 януари, на площад Св. Петър във Ватикана. Италианците вярват, че тя прогонва злото с метлата си и че пъди злите сили надалеч.

____

*И понеже Коледа наближава, а ние от woman.bg вярваме в магията на този празник, тази година ще раздаваме подаръци. Много подаръци! Регистрирайте се Т У К и вижте какви изненади сме ви приготвили заедно с Лора и Стоян.