Въпреки че много обичаме шоколадовите Дядо Коледовци и сутринта на 25-ти декември с най-голямо удоволствие изяждаме един на фона на някой коледен филм, сме твърдо убедени, че няма по-хубав десерт за празника от домашно направените сладки.
Те несъмнено са вкусно гастрономическо изкушение, с което да поглезите себес си и близките си в деня на Коледа. Нашият екип все още не се е заел с направата на коледните сладки, тъй като сме отделили сутринта на 24-и за целта, ако и вие още не сте, ето една рецепта за направата на наистина вкусни лакомства за празника.
Необходими продукти
100 г неосолено масло, държано на стайна температура
100 г пудра захар
1 яйце
1 ч.л. екстракт от ванилия
275 г брашно
За украсата:
400 г пудра захар
3-4 с.л. вода
3-4 капки сладкарска боя
Начин на приготвяне
* Загрейте фурната до 190 градуса и покрийте дъното на тавата, в която ще печете сладките, с готварска хартия.
* Разбийте маслото и захарта в купа до получаването на лека и пухкава консистенция.
* В друга купа разбъркайте яйцето и ванилията, докато добре се комбинират.
* Смесете съдържанието на двете купи и постепенно прибавете брашното. Бъркайте, докато сместа придобие консистенцията на тесто.
* Върху леко набрашнена повърхност разстелете тестото. Гледайте то да не е по-дебело от един сантиметър.
* Използвайки формички за печене или чаша, оформете фигурки и внимателно ги сложете върху хартията за печене в тавата. За да получите сладки във формата на звездичка, направете полукръгове в горната част на кръгчето с помощта на сламка.
* Печете бисквитите за 8-10 минути или докато получите блед златисто-кафяв цвят. Когато са готови, ги оставете да изстинат за 5 минути, след което се вземете с украсяването им.
* Смесете съставките за глазурата и ги нанесете върху сладките с помощта на специален шприц за рисуване или с нож.
* Необходимо е известно време, за да се втвърди захарта. След това бисквитите са готови за консумация.