Днес е Васильовден, познат още като Сурва или Сурваки - първият ден от новата година. На този ден православната църква отбелязва паметта на св. Василий Велики, откъдето идват и наименованията на празника Васил, Василовден, Васильовден и т. н., а днес имен ден имат всички с името Васил!

Днес според народните вярвания можете да направите някои гадания, които ще ви покажат как ще се развие годината. Широко разпространена е практиката в огнището да се хвърлят дрянови пъпки, наречени на член от семейството, като се следи коя ще подскочи и ще се разпукне – смята се, че този човек ще бъде здрав през годината.

В Пловдивско в 12 люспи от кромид лук, наредени край огнището се посипва малко сол, като всяка люспа е наречена на определен месец от годината. На сутринта се гледа в коя люспа солта се е стопила, като според вярването това означава, че този месец ще е дъждовен. В Сакар край огнището се поставят три въглена, наречени на различни земеделски култури и според това кой въглен ще изгасне най-късно, се гадае коя култура ще даде най-много добив.

Днес са най-вярни и брачните гадания, а на някои места се изпълнява и обичаят Ладуване. Тоест - именно днес неомъжените моми имат шанса да разберат дали ще открият принца на бял кон и кога точно ще го срещнат.

Ако пък днес още не са ви сурвакали - не пропускайте този стар народен обичай за здраве - вярва се, че дряновата клонка носи здраве и благодат, така че смело подложете гръб и оставете магията на празника да докосне и вас!