В днешния дигитален свят четенето е едно от бягствата на интелигентния човек. С годините той обаче съумява да отсее кръга от личности, с които си позволява да общува и се обгражда с тези, които споделят неговата страст. Вярваме, че щом четете тези редове, и вие сте от онази рядка порода хора, които намират щастието между двете корици и хилядите думи, вместо в плоския екран на телефона. За вас радостта от обменянето на любими четива между приятели е добре позната. Също така знаете, че общуването с четящи хора винаги ви провокира и поддържа интелектуалното ви ниво на висота. А как човек би могъл да блесне в подобна компания? Имаме 10 подходящи предложения:

„Портокал с часовников механизъм“, Антъни Бърджес



Неслучайно тази творба е определяна като явление в световната литература. Написана в началото на 60-те, тя звучи много актуално и днес. Определено в нея човек открива интелектуалната провокация, от която има нужда и е чудесен пример за обогатяване на речниковия запас заради причудливите изрази, които можете да срещнете вътре.

„Махалото на Фуко“, Умберто Еко

Умберто Еко си е Умберто Еко! История, мистика, интрига... Да прочетете „Махалото на Фуко“ не е лесно занимание, тъй като изисква внимание, концентрация и дори препрочитане на някои пасажи, но щом вникнете в същината на това прекрасно произведение, ще разберете защо Умберто Еко е един от най-великите автори, раждали се някога. Тази книга ще ви отведе на следващото по-високо ментално ниво.

„Одисей“, Джеймс Джойс



Една от големите провокации на ХХ в. За някои тя е трудна, дори мъчителна, но за истинския любител на качествената литература е неземно удоволствие. „Одисей“ е скок напред и експеримент, превърнал се в класика. Той дава нова посока на изкуството на писането, той е игра на ума. Една модерна история, която е вдъхновена от Омировата „Одисея“.

„Вино от глухарчета“, Рей Бредбъри

Рей Бредбъри е от авторите, които умеят да рисуват красиви картини, използвайки единствено богатството на думите. „Вино от глухарчета“ е може би един от най-добрите примери в защита на това твърдение. Тази творба е отличен избор за лятно четиво, тъй като действието се развива именно в този горещ сезон през далечната 1928 г. „Вино от глухарчета“ е онази щипка романтика, от която имаме нужда в този толкова забързан свят.

„Малкият принц“, Антоан дьо Сент-Екзюпери

Често сме чували твърдението, че „Малкият принц“ е книга, която трябва да се прочете неведнъж в този живот и по-конкретно веднъж на 10 години, защото философският ѝ характер ни кара да я възприемаме по различен начин всеки път. Но колко от вас са го направили наистина? Можете да се похвалите, само ако сте прочели този шедьовър повече от веднъж.

„Старецът и морето“, Ърнест Хемингуей



Творбата, която изстреля Ърнест Хемингуей на космически висини! Тя е от произведенията, които могат да просълзят всекиго, но и в същото време подчертава силата на човешкия дух, засяга и слабостите му. Красиви думи, на моменти изпълнени с горчилка и толкова философски поглед. Повест за доблестта, греховете и за безкрайната воля, която се крие във всеки от нас.

„Да убиеш присмехулник“, Харпър Ли

Да пресъздадеш света и човешките вълнения през погледа на дете и то по този феноменален начин - това е постижение, което с право е заслужило награда „Пулицър“. Низ от горчиви житейски истини и сложни поуки са изложени с помощта на простичък, но изключително силен изказ. Романът „Да убиеш присмехулник“ е четивото, с което всеки човек, изправен пред предизвикателството „живот“, трябва да се запознае.

„Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“, Робърт М. Пърсиг



Ако обичате дълбоко философска литература, то със сигурност това заглавие ви е познато. Какво означава да бъдеш оригинален и помага ли ни образованието? „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“ е интересен сблъсък между добре познатите западни ценности и нетрадиционните възгледи на будизма. Ако все още не сте я прочели, поправете тази грешка!

„Живей като другите и бъди благословен“, Мирон Иванов

Мирон Иванов е бил и завинаги ще остане един ненадминат български сатирик, който за съжаление от десетилетия не е сред нас, но въпреки това творбите му не губят актуалност. Смело, но и в същото време елегантно, той се надсмива над абсурдите в страната ни, а също и над типичните човешки неволи. Едно от произведенията му, които със сигурност би ви и замислило, и развеселило, е романът „Живей като другите и бъде благословен“. Щом веднъж се докоснете до творба като тази, ще разберете какво означава да погледнете философски на свободата и въобще на живота.

„За мишките и хората“, Джон Стайнбек



Едно заглавие, утвърдило се като класика в литературата. Красива повест за приятелството и колко е важна неговата неразрушима сила. Произведението е грабващо, независимо какъв е вкусът ви към книгите, защото засяга по любопитен начин общочовешки теми като мечтите, надеждите, изпитанията и помощта, без която не можем. Ето защо всеки себеуважаващ се и четящ човек трябва да е прочел поне веднъж тази завладяваща творба на Джон Стайнбек.

(в материала има продуктово позициониране)