Автор
Woman.bg

Доня Грасия Наси - майка на евреите, кредитор на Европа и любовница на зет си

Доня Грасия Наси с християнско име Беатрис де Луна - едно непознато на българската публика име, което влезе в поредицата "Известните жени в историята" на издателство "Емас". Непознато... и все пак. Милионите зрители на сериала "Великолепният век" със сигурност си спомнят дребната красива жена, на чиито пари са разчитали велики везири, принцове и султани. Дребната, стройна жена, кредитирала военни походи, грандиозни строежи и цели империи.

Ако се беше родила в наше време, нежната еврейка щеше да оглавява листите на най-влиятелните хора на планетата. И щеше да е сложена на пиедестал. Но в нейния XVI век една жена от друга вяра е била предмет на гонения, дори изтезания. Освен, ако не смени вярата си.

Точно това са направили родителите на малката Грасия пред заплахата да загубят родината си, богатството си, свободата си, пред заплахата да се изправят срещу инквизицията на Пиренейския полуостров. Но все пак християнството не ги приема безусловно в лоното си и им дава името марани - конвертирани евреи. И може би с право, защото тези хора не стават истински християни, а остават в душата си, в бита си, в ритуалите си юдеи и скрито изповядват своята вяра.


В такова семейство и с такова възпитание израства малката Грасия - без да познава лишенията, но и без да е вкусила истинската свобода. На осемнадесет години семейството я омъжва за нейния чичо - отколешна традиция с цел запазване на богатството във фамилията. Тя ражда дъщеря Брианда, наречена по-късно Риана, и животът тече в своето нормално, предопределено от обичаите русло. Докато Грасия не се събужда един ден вдовица, само на 24 години, държейки в ръцете си банка и търговско дружество, поддържащо контакти в цяла Европа. Всяка друга жена би се стъписала и дръпнала назад. Но младата наследница поема нещата в свои ръце, извежда дъщеря си, по-малката си сестра и цялата си компания извън несигурните Пиренеи и се заселва при девер си Диого Мендес в Антверпен. Намерила в негово лице подходящ съпруг за сестра си и истинския партньор със замах, Грасия разгръща целия си предприемачески талант.

Но не способността ѝ да печели пари оставя името ѝ в историята - доня Грасия Наси започва да развива цяла мрежа за изтегляне на евреи от ръцете на Инквизицията, като им намира убежище в другата част на Европа. Парите ѝ отварят вратите на кралски домове и дори на папския дворец, тя не жали средства, за да помогне на своите сънародници. Пет години след преместването ѝ в Антверпен обаче Диого напуска този свят, оставяйки цялото богатство в ръцете на снаха си и лишавайки неразумната си съпруга от достъп до пари. Така на гърба на Грасия ляга и задължението да се грижи подобаващо за своята сестра и за своята племенница. В това време кралският двор във Фландрия започва да протяга ръце към богатството на фамилията Мендес-Наси и доня Грасия е отново принудена да търси друга родина. Приема я Венеция, след това Ферара - но навсякъде, когато става ясно, че маранката Грасия тайно поддържа ритуалите на своята вяра, градът става тесен за нея. Мрежата за спасяване на евреи в беда обаче не престава да функционира.

И така, гонена заради своята вяра и приемана заради своите пари, доня Грасия Наси се озовава в Цариград, столицата на Османската империя. На власт е султан Сюлейман Великолепни, известен със своя широк поглед. Тук фамилията Мендес-Наси намира покой и поле за разгръщане. Корабите от нейната търговска флотилия кръстосват Средиземно море, стигат до Индия и се връщат с подправки и скъпоценни тъкани и камъни, банката ѝ кредитира държави... Доня Грасия е на почит... Сбъдва се мечтата ѝ да засели в родината на своите сънародници - султанът ѝ дарява разрушения град Тиберия в Юдея и доня Грасия влага цялата си енергия и цялото си богатство в неговото въздигане. А корабите започват да пристигат, натоварени с евреи... И доня Грасия започва първия опит в историята да възкреси Обетованата земя, държавата на своите деди.


Но тази невероятна личност с нечовешки способности, издръжливост, желязна ръка и брилянтен ум си остава жена - през годините на сърцето ѝ тежи неподозирана тайна и не ѝ дава покой - греховната любов с племенника на нейния съпруг, който е и съпруг на нейната дъщеря Рейна, Йосиф Наси...

View post on Instagram
 

В продължение на векове доня Грасия е идол на евреите, чиито деди е спасила. Но за другите народи името ѝ потъва в забрава. През последните години обаче, с нарастването на признанието за способностите на жената мениджър във всички сфери на стопанския живот, това име възкръсна и животът на тази жена, най-богатата и успешната в периода на Ренесанса, стана обект на изследвания и на преклонение. През 2010 г. Ню Йорк Сити и Филаделфия обявиха Ден на доня Грасия. В Тиберия, Израел, държавата - сбъдната мечта на доня Грасия, откриха музей, разказващ живота ѝ... Пак там секат монети с нейния лик. Днес славата на доня Грасия възкръсва като "майка на евреите" и идва да напомни на новите "богати" за техния човешки дълг.

Историята ти хареса? Четенето винаги е удоволствие! ПРЕМЕСТИ СИ ПОГЛЕДА и се погрижи за очите си с Допелхерц.

Автор: Василка Ванчева



(в материала има продуктово позициониране)