Автор
Кристина Кирова

Има живот и без книги, но той е скучен и тъжен

Cлучвало ли ви се е да се замислите защо родителите толкова настойчиво карат децата си да четат книги? Какво ни дава четенето? Различен ли е светът на книгите и как може да се обогатим, като пребиваваме в него? Тези въпроси пораждат някои размисли...

Любовта към четенето се възпитава от най-ранна детска възраст и тук ролята на родителя и неговият личен пример са от огромно значение. Възможно е интересът към книгите да бъде подложен на изпитание в училище, когато за лятната ваканция ученикът получи дълъг списък със задължителна литература, която трябва да прочете. Ако детето обаче разбере, че книгите могат да бъдат най-верен приятел и отдушник, както и източник на любопитни факти, то няма да се откаже от тях. Стига само да има кой да му посочи пътя към любимата му литература и да му подскаже, че страстта му към нея го поставя на едно по-високо интелектуално ниво, а то е по-ценно от всички материални богатства на света.

В случай, че малкият човек успее да изгради вкус към книгите отрано и открие в тях онова, което най-много вълнува душата му, той не е обречен на невежество. Но ако чете единствено по задължение и не оценява мъдростта, с която може да го дари дадената творба, то смисълът от това прекрасно занимание се губи. Защо ли?

Защото този човек никога няма да усети онази радост от мириса на хартията, която прелиства, никога няма да се засмее, просълзи, отдъхне или учуди по онзи начин, който само една книга може да го накара. Затваря един от прозорците си към света и по собствено желание ограничава кръгозора си. Звучи тъжно, но все пак, както Оскар Уайлд е казал: „Ако човек не може да се наслади на четенето на книга отново и отново, няма смисъл от четенето въобще.“ Разбира се, че животът може да продължи и без книги и за съжаление има много примери за това. Но как ще съумеем да развием въображението си? Как ще обогатяваме речниковия си запас и кръгозора на познанията си? Ще си позволим и да добавим още няколко незаменими ползи за здравето от четенето:



- Книгите могат да ни спасят от Алцхаймер

Четенето подсилва паметта, а това автоматично намалява риска от развиването на синдром като Алцхаймер. Куп медицински изследвания доказват, че колкото повече тренирате паметта, толкова по-късно може да я загубите. Да, човешкият мозък е една от най-мистичните за медицината части на тялото и никой не може да твърди със сигурност защо хората, едни по-късно, други по-рано, дегенерират умствено, но четенето със сигурност има чудотворно въздействие и дори може да забави процеса.

- Нямате нужда от психотерапевт, ако в ръцете си държите правилната книга

Ако всекидневието ви е напрегнато и пренаситено от технологии, няколко минути с книга в ръка могат буквално да ви накарат да се преродите. Няма нищо по-ценно от спокойствието, което усещате, когато наоколо е тихо, а вие сте насаме със себе си и четивото, което разгръща един нов свят пред вас или просто ви успокоява



- Четенето развива аналитичното мислене

За да се насладите на книгата, трябва да вникнетв в нея, а това усилие развива начина ти на мислене. Мозъкът сякаш става по-гъвкав и склонен да възприема повече информация. Малко след това започвате и да „четете между редовете“... да забелязвате скрития смисъл зад очевидното.

- Обогатява ви речника

Не е тайна, че колкото повече четете, толкова повече нови думи откривате. Езикът ни е богат и винаги си струва да научите някоя непозната за вас дума или израз. А чувството, когато я употребите в разговор е просто безценно. Сякаш геният, който отдавна се крие във вас най-накрая е проговорил. Ето защо четенето е едно от най-големите удоволствия, които можете да си подарите. Иначе светът би бил много по-скучен и сив.