Автор
Василка Ванчева

Катерина Сфорца вдъхновява Леонардо за образа на Мона Лиза

Ренесансова Италия. Няма друга страна и друг период в историята, дали толкова научни открития и толкова шедьоври на човечеството. И толкова титани на освобождаващия се от вековен религиозен сън човешки дух. В същото време надали има друга страна, разкъсана на толкова държавици и независими градове, самите те раздирани от неспирни противоборства. Едни срещу други днес, едни с други срещу трети утре...

Почти невъзможно е за неспециалиста да проследи, вникне в причините и запомни всички войни, съглашателства и раздори. И пак в същото време управляват тирани, които покровителстват изкуства и издържат творци... Още по-невъзможно е човек да проследи и запомни безбройните бракове, брачни и извънбрачни деца, техните връзки и деца...Опит за това прави авторката на исторически романи Джийн Калогридис с книгата "Катерина Сфорца. Алената графиня", част от поредицата "Известните жени в историята" на издателство "Емас".

В тази бурна епоха и в двора на такъв тираничен баща се ражда Катерина Сфорца, една от най-ярките жени на Ренесанса. Галеацо Мария Сфорца, издънка на стар и влиятелен род, е херцог на Милано. Известен е не само с жестокия си нрав, но и с любовта си към нежния пол. В двора му не липсват нито пари, нито жени, нито деца. Но сред всички любимка е най-красивата - Катерина, родена от връзката му с любовницата Лукреция Ландриано. Наследила очевидно хубостта на майка си, тя блести с червените си коси и зелени очи като скъпоценен камък в неговия трезор. От баща си Катерина е взела пъргав ум, безцеремонност и безстрашие. Отглеждано от съпругата на Галеацо - Бона Савойска, наравно със законните и другите незаконни деца, момичето получава солидно образование, а вместо ръкоделие изучава фехтовка и военно дело.

Картината "Пролет" на Ботичели. Катерина Сфорца е една от трите грации - третата отдясно.

Красотата на младата издънка на могъщия род се разчува и мълвата стига до Рим. Не някой друг, а самият папа Сикст IX (на него се дължи издигането на Сикстинската капела и отварянето на Капитолийския музей - първият обществен музей в света), я поисква за съпруга на своя незаконен син Джироламо Риарио. Нищо не задържа Катерина в Милано, след като 13-годишна става свидетелка на смъртта на любимия си баща, убит в катедралата на града. На 14 години, след бляскава сватба, тя става графиня Риарио, владетелка на подарения на младото семейство град Имола. А не след дълго папата им дарява и богатия град Форли. Но младата графиня я влече Рим и тя влиза във Вечния град след триумфален поход и започва бляскав светски живот.

Не толкова бляскаво изглежда брачният живот на Катерина. Двайсет години по-старият Джироламо, главнокомандващ на папските войски, е груб, неделикатен човек, лишен от усет към красивото и към изкуството - все неща, които са били на пиедестал в Миланския двор. Бракът просъществува единайсет години, през които се раждат шест деца, и завършва с убийството на Джироламо.

"Венера" на Ботичели. В центъра на картината е Катерина, заобиколена от символите на династията Висконти-Сфорца - мида, рози и маргарити.

За 25-годишната му вдовица, и без това изпаднала в немилост след смъртта на папа Сикст четири години по-рано, настъпват окончателно тежки времена. Като регентка на сина си Отавиано и владетелка на два заможни града, тя не може да се оплаче от липса на врагове. След като е отвлечена заедно с децата си, Катерина успява да избяга във Форли сама и веднага организира защитата на града. Войната не ѝ е непозната, след като преди време е водила битка за замъка "Сант Анджело". Градът е обсаден, Катерина е по градските стени и се бие наравно с бойците си и не се поддава нито на нападенията, нито на опити за шантаж. Когато докарват децата ѝ и заплашват да ги убият, ако не предаде Форли, огнената наследничка на рода Сфорца вдига полите си - а гащите по това време не са били задължителен дамски атрибут - и изкрещява: "Убийте ги! Не виждате ли, че имам с какво да си направя други?". Сцена, донесла й прозвището "Тигрицата от Форли" и останала завинаги в историята.

Изображение на красавицата като богинята Минерва.

Форли издържа на обсадата, а Катерина продължава живота си, като брани владенията си от посегателства и отказва да се съобразява с порядките на дворцовия живот и с представите за целомъдрие. Живее открито с любовниците си и след като забременява, се омъжва за любим мъж - Джакомо Фео. Не след дълго Джакомо става жертва на заговор и младата му красива съпруга, за която днешни изследователи твърдят, че е позирала за нежната усмивка на Мона Лиза, не се поколебава - а как иначе в такива времена - да изтреби целите семейства на заговорниците.

Много сериозни изследователи твърдят, че именно Катерина е вдъхновила Леонардо за шедьовъра му "Мона Лиза".

След време Катерина прежалва Джакомо и се хвърля в обятията на може би най-голямата си любов - Джовани де Медичи. Междувременно тя е попаднала в полезрението на известното страшилище Чезаре Борджия и го е отблъснала. А Чезаре не забравя такъв позор. Само две години след брака Джовани неочаквано умира и идва редът на Чезаре за отмъщение. С 14-хилядна войска той напада градовете на Катерина, която капитулира след неистова съпротива. Очакват я години в чужди земи...

Историята ти хареса? Четенето винаги е удоволствие! ПРЕМЕСТИ СИ ПОГЛЕДА и се погрижи за очите си с Допелхерц.

(в материала има продуктово позициониране)