Автор
Woman.bg

Лукреция Борджия е еротичен блян за брат си Чезаре, който убива голямата ѝ любов

Лукреция Борджия - една от най-красивите жени на италианския Ренесанс със скандална слава на отровителка, развратница, кръвосмесителка, прелюбодейка, коварна отмъстителка...Незаконна дъщеря на папа, останал в историята със своите машинации, убийства и финансови далавери, сестра на един от най-безскрупулните и най-жестоките владетели в човешката история, Лукреция е истинска наследница на Борджиите. Образът ѝ развихря през столетията въображението на много творци: Виктор Юго я е пресъздал в драма, Доницети я възпява в опера, безброй са нейните биографии, близо двайсет филма са посветени на живота ѝ. Около личния живот и тайните дела на тази жена, която не е оставила на света дори един сигурен образ от своята феноменална красота, се вихрят дяволски легенди. Давайки думата на Лукреция, която два месеца преди смъртта си излага в дневник своето битие, френският историк и автор на множество исторически трактати Жоаким Буфле идва, за да възстанови автентичното лице на дъщерята на папа Александър VІ Борджия. Авторът на биографията "Лукреция Борджия" ни потапя в нейния свят, приканвайки ни да споделим най-интимните моменти от живота ѝ, животът на една изтерзана и светла личност, предвестница на хуманизма.

Заинтригува ли се? Ако искаш и ти да се потопиш в света на Лукреция Борджия, само ПРЕМЕСТИ СИ ПОГЛЕДА и прочети нейната невероятна история в романа "Лукреция Борджия", който издателство "Емас" публикува като част от поредицата си "Известните жени в историята".


Борджиите. Испанската фамилия, завзела папската власт в сърцето на Италия. Убийства и измами, разврат и кръвосмешениe, алчност и финансови машинации... Безброй са представите, които това име предизвиква. И с тях изниква друго, звучно име - Лукреция. Нежното създание с възхитителна красота, свързвано с всички пороци на рода, от който произхожда.


Твърде много грехове, твърде много престъпления за една жена от епоха, в която мъжете са всевластни господари... А в историческата наука се появяват други факти, свързващи Лукреция с художници и музиканти, с писатели и учени. Появяват се благодарствени писма на граждани от управляваните от нея градове. Къде е истината? Френският историк и писател Жоаким Буфле отдава години от живота си на изследвания върху живота на тази жена, изучава писанията на нейни съвременници и нейните писма. За да ни поднесе истинската ѝ история в забележителната си книга-дневник "Лукреция Борджия", оценявана от експерти като най-доброто художествено произведение за нея.



През 1480 г. мадона Ваноца деи Кастанеи ражда момиче. Кръщават го Лукреция. Официалният баща е нейният съпруг, но истинският е всеобщо известен - кардинал Родриго Борджия. Ваноца и четирите ѝ деца от тази връзка живеят в разкошна вила край Рим, обслужвани от прислуга и незнаещи лишения. А кардинал Родриго ги посещава редовно и организира пищни тържества, показвайки с гордост своята любимка Лукреция, която разцъфва с блестящата красота на майка си. Но за разлика от родителите си младото момиче расте чувствително и съзерцателно, отдава се на учение и размисъл.
И примирено очаква предопределението си - да стане разменна монета на династическите кроежи на своя баща. Защото Родриго Борджия вече е папа Александър VI и властва над владетелите на целия тогавашен свят.

Портрет на Лукреция Борджия от Батиста Доси

На 13 години, след многобройни преговори с евентуални кандидати, Лукреция бива отредена за съпруга на господаря на Пезаро и Градара Джовани Сфорца, известен със своята грубост и безкултурие. Времето като негова съпруга е истинско мъчение за младото момиче. След четири години Родриго си връща дъщерята. Девствена! Бабаитът Джовани се е оказал полово неспособен мъж.

Отчаяна, Лукреция влиза в манастир да лекува душевните си рани. И среща за пръв път любовта, от която ражда и първото си дете.
Когато навършва двайсет години, баща ѝ я омъжва за Алфонсо Арагонски, граф на Салерно. Млад, красив, образован и внимателен, Алфонсо спечелва любовта ѝ бракът, сключен от финансови и властови подбуди, скоро се превръща в пламенна връзка, от която се ражда вторият ѝ син. Но щастието на Лукреция не се нрави на брат ѝ Чезаре, таящ очевидно щения към нея. Затова Алфонсо трябва да бъде премахнат от лицето на земята.
За сърцето на Лукреция друг мъж оттук нататък няма да съществува. Тя се обръща към нуждите на онеправданите, прави дарения за бедните, подпомага художници, писатели, музиканти. Домът ѝ става средище на богат културен живот. Но не задълго.

Родриго не може да остави неизползван своя най-мощен коз - женската красота. Новият му избраник е херцог Алфонсо д'Есте и след дълги и изтощителни преговори Лукреция става съпруга на един достоен мъж, добър и внимателен, умен и съобразителен. Мъж, с когото живее в душевна хармония, но страстта е останала завинаги при втория ѝ съпруг. С Алфонсо д'Есте тя става господарка на Ферара и други по-малки градове в околността й, които управлява вещо, като истинска владетелка, при честите отсъствия на съпруга си. А салонът ѝ се пълни с най-големите умове и таланти на времето, търсещи в нейно лице не само меценатката, но и умната и образована събеседничка.


Едва на 39 години, следствие на усложненията от осмото си раждане, Лукреция, тази нежна и чувствителна жена, си отива от света, копнеейки да го напусне и да се срещне отново със своя Алфонсо Арагонски.

Историята ти хареса? Четенето винаги е удоволствие! ПРЕМЕСТИ СИ ПОГЛЕДА и се погрижи за очите си с Допелхерц.

Автор: Василка Ванчева

(в материала има продуктово позициониране)