Автор
Василка Ванчева

Марозия: метреса, майка, леля, баба и прабаба на общо седем папи

Мит, легенда или истина е историята за жената папа - Папеса Йоана? Днес името Марозия е известно на малцина. Нито императрица, нито принцеса, тя остава настрана от вниманието на официалните хроникьори и историята я забравя. Но средновековните историци наричат нейния век saeculumobscurum – „тъмното време на папството“, а модерните – „епохата на порнокрацията“ - "управление на блудниците".

Историята, които немският автор на исторически романи Ерик Валц се е опитал да разкрие в романа си "Марозия" е още едно попълнение в серията "Известните жени в историята" на издателство "Емас". На базата на щателни проучвания на различни източници писателят изгражда пълнокръвния образ на една жена, жертва и господарка на своето време, жена интелигентна, чувствителна, но и родена за големи дела.

Едва на шест години Марозия получила правото за пръв път да напусне дома си, разкошната вила "Серена", и да види какво представлява светът. Поводът е, че родителите ѝ, графовете на Тускулум Теофил и Теодора, са призовани от папа Стефан VI да се явят с децата си на синод в Латеранската църква. Такава настоятелна покана са получили всички знатни жители на град Рим.

Вече в църквата, семейството на претора Теофил узнава причината - ще бъде съден папа Формоза. Не за пръв път се организира подобен спектакъл, но в случая ужасяващото е, че папа Формоза е мъртъв от десет месеца. И в следващите часове малкото момиченце, излязло за пръв път, за да опознава света, става свидетелка на едно от най-безумните дела на католическата църква. Пред очите на събралото се множество, седнал на папски стол, в църквата бива вкаран разлагащият се труп на бившия папа. Ексхумиран, той трябва да отговаря за делата си и да бъде осъден за тях, за да може решенията му да станат невалидни.
Освен ужаса, в съзнанието на детето остава и впечатлението за всемогъществото на тези хора - папите. Хората, които държат властта не само над църквата, но и над страната, които слагат и свалят крале, които властват над живота и над смъртта.

Мозайка с образа на Марозия

Само седем години по-късно на малкото момиченце му е съдено да влезе в тази власт, макар и не по своя воля. Майката Теодора - сенаторка на Рим, но вечно недоволна от слабохарактерния си съпруг и жадна за повече и повече власт, вижда в провъзгласяването на новия папа възможност да влияе и върху тази институция. Сергий III, доскоро кардинал, е посещавал дома им често в качеството си на родственик на нейния съпруг. От вниманието ѝ не е убягнал погледът на духовника към Марозия, поглед не на по-възрастен чичо. Затова с провъзгласяването му за папа Теодора вижда прекрасна възможност да сложи ръка върху тази власт - чрез невръстната си дъщеря. И така 14-годишното момиче бива предоставено на 44-годишния папа за любовница.

Обаче Папа Сергий, известен с жестокия си нрав, се отнася към момичето изключително мило и любвеобилно. А Марозия намира в него закрила от злата си майка. И неусетно осъзнава властта си над него и над делата му. Когато ражда на Сергий син, властта ѝ над папата е подпечатана. Но не задълго, защото един папа през Х век не е живеел дълго - на 51 години папа Сергий умира в адски мъки от неизвестна болест.

Папа Сергий III

Ала преди това могъщият ѝ любовник, заедно с нейната майка, са намерили за Марозия съпруг, който да е от сой, но и да я приеме като "невинна", както и да приеме незаконния ѝ син. Това е Алберик I, владетел на независимото херцогство Сполето. Съгласието на младия херцог да вземе за съпруга една провалена жена буди недоумение, но зад брака с нея стои отново домогването до папското покровителство. Алберик се оказва суров човек, избягва месеци наред всякаква близост с нея и величественият му замък се превръща в истински затвор.

Недатирана миниатюра от сватбата на Алберик I и Марозия

През безбройните отсъствия на съпруга ѝ, свързани с междусъседски вражди, Марозия открива прекрасните гори на предпланините, запознава се с живота на обикновените хора, както и с младия благородник Ландо, първата ѝ истинска любов.

Междувременно Рим вече има нов папа - Йоан Х., а Теодора - останала без защитата на Сергий и на дъщеря си, не си губи времето и лично тя става любовница на новия папа.

Изображение на Папеса Йоана като Вавилонска блудница

Но Рим вече не е безопасно място. Недоволното благородничество отвътре се съюзява с външни сили, сред които е Алберик. Съпругата му този път не остава безучастна, а се включва в битките. Във възникналата гражданска война Алберик намира смъртта си, а няма и година след това Марозия се жени за Гуидо Тоскански, граф на Лука и маркграф на Тоскана. Бракът продължава само три години и Марозия погребва пореден мъж. Но междувременно между нея и нейния девер Хуго е пламнала луда страст. Хуго I Арлски е крал на Долна Бургундия и предводител на войските срещу Рим, а след победата бива провъзгласен за крал на Италия. Веднага след смъртта на своя полубрат Гуидо Хуго взема за жена неговата вдовица и своя любима Марозия. За Марозия - като кралица на Италия - започва период на неограничена власт над Вечния град и над папската институция, който тя използва за доста добри дела. Но и за да въздигне на папския престол своя син от връзката със Сергий, едва навършил пълнолетие. (Синът й отдавна е бил в лоното на католическата църква, тъй като пастрокът му Алберик побързва да се отърве от него веднага след брака си с майка му, като го праща в манастир. Впрочем това е била съдбата на децата, имали нещастието да се родят извън брака на своите биологични родители.) Хуго донася на Марозия най-страстната любов и най-голямото щастие в живота ѝ, но и най-голямата мъка...

Папа Йоан III - Папеса Йоана

Невъзможно е в рамките на няколко страници да бъде описан житейският път на тази необикновена жена, белязала една цяла епоха в историята на Вечния град, на Италия и на католическата църква като цяло. Днес, 1100 години след това, е невъзможно и да се даде еднозначна и категорична оценка на нейната личност. Историята е определила нейния десети век (Марозия е живяла 94 години) като период на порнокрацията, т.е на властта на метресите. Три века след смъртта ѝ се появява история на папите, в която се твърди, че е съществувала жена папа на име Йоана. Съвременната наука е отхвърлила категорично това твърдение като неотговарящо на историческата истина и плод на легенда. Но какво стои зад тази легенда и този образ. Дали не е жената, управлявала реално църквата в продължение на десетки години? Марозия? Това мнение се застъпва от мнозина изследователи.

Историята ти хареса? Четенето винаги е удоволствие! ПРЕМЕСТИ СИ ПОГЛЕДА и се погрижи за очите си с Допелхерц.



(в материала има продуктово позициониране)