Автор
Василка Ванчева

Месалина - жената, която превърна любовта във власт

Вече две хилядолетия името Месалина олицетворява чудовищен разврат, похот извън човешкото въображение и болестно сластолоюбие.

Надали има човек, който да не е чел или чувал за безумните оргии и безбройните любовници, за пировете и екзекуциите, за интригите и клеветите, за жестокостта и коварството на тази жена. Да не се е чудил над чудовищните неща, които е сторила, за да се прослави като най-безсрамната жена на древния Рим, града с царяща абсолютна свобода на нравите...

И надали има човек, който да не си е задавал въпроса защо. Какво е накарало тази жена да търси неистово удоволствие? От какво е била неудовлетворена или пък е имала психически проблеми?

На тези въпроси отговаря в книгата си "Месалина. Фаталната жена на древността" немският автор на исторически романи Алфред Широкауер, включена в поредицата "Известните жени в историята" на издателство "Емас".



В началото на двайсетте години след Христа съпругата на римския консул и сенатор Марк Валерий Месала, знатната патрицианка Домиция Лепида, ражда момиче. Наричат го Валерия, а по традиция му дават и второ име, производно на бащиното - Месалина. В историята Валерия Месалина остава точно с това второ име.

Момичето расте в типичен за древен Рим патрициански дом, обгрижван до най-малката подробност от роби. Съпругите имат една задача - да раждат деца, след което ги дават за кърмене и за отглеждане на робиня. И скучаят... Съпрузите имат безкрайни права, ако желаят, се отдават на публични дейности, но не работят... А робите - правят, естествено, всичко,като правенето на деца не само се толерира, но и се поощрява. Повече деца - повече безплатни роби, защото те автоматично стават собственост на семейството. В тази дейност се включвали нерядко и господарите на дома - преспиването с робиня било в реда на нещата и никоя съпруга не можела да го смята за изневяра. Не може обаче да се каже същото за преспиването на господарката с роб...

В такава атмосфера на тотален промискуитет расте малката Валерия Месалина и попива всичко - гледки и звуци - мечтаейки най-сетне да дойде и нейното време да вкуси от насладите на плътското единение. И този миг, естествено, настъпва, а избраникът, станал по-късно жертва, е роб. Нещата загрубяват, когато още първия месец цикълът закъснява. На момичето спешно трябва да бъде намерен мъж. И той е намерен - племенник на нейната баба, куц, заекващ... Но император Калигула вече е забелязал, че физически увреденият мъж притежава буден ум и богата ерудиция, и го е направил сенатор и консул. Клавдий е 48-годишен, а Месалина е едва на 14.

Клавдий

Запленен от свежестта и красотата на младата си жена, Клавдий лесно бива заблуден, че е първият в живота ѝ.

Само три години по-късно Калигула бива убит, а Клавдий е провъзгласен за император на Римската империя. 17-годишната Месалина пък става императрица - господарка на почти целия цивилизован свят. След няколко месеца тя ражда син - Британик. Убедена, че положението ѝ като майка на престолонаследника е бетонирано, новата императрица започва бурен живот.

Месалина и Британик

Отделя се в друг дворец под предлог, че има нужда от спокойствие и започва да набелязва мъже. Mъже, които да задоволят и любопитството ѝ, и щенията ѝ. Сенатори и роби, гладиатори и актьори... Ако някой откаже, губи си главата. Ако се разприказва - също. Надали някой знае целия списък на живите и на мъртвите. Когато той се оказва недостатъчен, Месалина започва работа в публичен дом под чуждо име и с руса перука на главата...

И така до 47 година. Месалина е на 23, когато среща мъжа на живота си - Гай Силий и всички други избледняват. Според съвременници той е най-красивият млад мъж на Рим. За императрицата няма спирка - Гай е женен, ала какво от това. Трябва да се разведе. И той го прави, но иска нещо насреща - брак. Гай настоява да живее с любимата си в законно съжителство.

Шийла Уайт като Месалина във филма "Аз, Клавдий"

Месалина се съгласява и двамата сключват таен брак. При жив съпруг и то император! Не след дълго Месалина започва преговори с врагове на Клавдий за неговото детрониране. Заговорът не остава скрит и както си е редно в Рим - заговорниците биват убити. Когато съобщават на Клавдий за смъртта на съпругата му, той единствено си налива чаша вино.

Остава въпросът каква е всъщност Месалина - проститутката или влюбената жена, дала живота си за любимия мъж? И дали ако тази млада жена беше оженена по любов, ако имаше удовлетворение в брака и семейството си, животът ѝ нямаше да се развие по друг начин?

Историята ти хареса? Четенето винаги е удоволствие! ПРЕМЕСТИ СИ ПОГЛЕДА и се погрижи за очите си с Допелхерц.


(в материала има продуктово позициониране)