Автор
Woman.bg

Метачетенето, или как бързо да преполовим по две книги на ден!

Ежедневието на голяма част от нас е толкова натоварено, че понякога 24 часа едва стигат за справяне с всичко: професионални, лични ангажименти, сън.

Затова и намирането на свободно време за хобита и любими занимания често се оказва кауза пердута. Сложният баланс е проблем и за любителите на четенето, които копнеят да поседнат за няколко часа с любима книга в ръка.

Оказва се обаче, че за да се потопите в света на книгите - дали за удоволствие, или за да обогатите знанията си в конкретна сфера, не ви е необходимо чак толкова време. Илън Мъск, например, въпреки натовареното си ежедневие чете по две книги на ден. Какво ви е необходимо тогава ли? Отговорът е прост - метарийдинг.

Метарийдинг или метачетене е революционен метод, който повишава скоростта на четене и нивото на възприемане с 3 до 5 пъти. Спомага се и увеличението на креативността и способността за запаметяване.

"Това е начин на мислене, нагласа или подход за прилагане на седемте закона на сугестопедията в различни следи и контексти", казва Димитър Караманчев - създател на технологията метарийдинг, предприемач и основател на най-големия клуб за стартиране на бизнес в България.

Вижте какво още сподели Димитър Караманчев пред екипа ни за революционния метод метарийдинг – в услуга на кого е той, какви са техниките на метачетене и има ли специални техники за очите, които е добре да бъдат приложени?

- Какво е метачетене?

Д.К: Метачетенето е метод, базиран на 8-те закона на проф. д-р Георги Лозанов за релаксивна концентрация и разкриване резервните капацитети на мозъка . Този метод интегрира ролеви игри, изкуство и класическа музика с:

* 12 техники за скоростно четене, включително фоточетене
* 12 принципа на паметта и мнемотехниката, която използват световните шампиони по памет
* 20+ упражнения за очи със стереограми, периферно зрение, числа и текстове

Като обобщение може да се каже, че метачетенето съчетава най-иновативните и практични техники за памет, ускорено учене, скоростно четене и повишена концентрация.

- В услуга на кого е тази техника на четене?

Д.К: Този вид четене е в услуга на лекари, юристи, финансисти, собственици на бизнес, мениджъри, както и всички, подготвящи се за полагането на някакъв вид изпит.

- Доставя ли същото удоволствие като обикновеното четене?

Д.К: Знаете ли каква е разликата между удоволствие и наслада? За второто е необходимо умение. Всеки може да се нахрани с вкусна храна. Не всеки може да се храни изкусно. Всеки може да чете интересна или лесна книга. Не всеки има умението да се наслаждава независимо от книгата. Метачетенето включва и стандартно четене, особено при художествена литература, което е значително по-приятно след прилагане на техниките за релаксивна концентрация и фоточетене.

- Кои са най-ефикасните техники за метачетене?

Д.К: Най-ефикасни са мнемотехниките и скоростното четене.

Мнемотехниките са идеални за запаметяване на термини. Една от най-разпространените от тях работи на следния принцип - представете си един огромен дворец или дори вашия апартамент и разпръснете думите( имената, термините, датите), които искате да запомните в различните стаи.

(Първите 5 в кухнята, вторите 5 в хола, третите 5 в коридора, банята, терасата и т.н.)

След това, когато искате да се сетите за думичките, просто се разходете мислено из стаите на апартамента или из залите на двореца и ги съберете. Ключово за това да запомните думите е образите в главата ви да са смешни, шарени и пъстри, а местата, на които ги поставяте, да са абсурдни и дори невъзможни.

При скоростното четене прочитането става на ниво параграф. Има много изследвания, които показват, че по-голяма част от смисъла на един абзац се съдържа в първото и последното изречение от него. Затова прочитаме първото изречение от параграфа, а по останалите изречения движим очите си произволно, без определен модел. Ако не сме разбрали какво се съдържа в параграфа, прочитаме и последното изречение.

Други ефективни методи са фоточетенето и мисловните карти.

Фоточетенето е техника, чрез която да използвате мозъка си по такъв начин, че да фотографирате цели страници от информация! Това, което ви подсигурява един подобен прочит, е доста по-добро разбиране на самия текст в момента, в който започнете да го четете с техниките за скоростно четене или дори по най-обикновения начин.

„Снимките“, които прави мозъкът, обаче, не са всичко необходимо, за да се възпроизведе след това цялата информация. За да осигурите на мозъка си максимална полза от техниката е нужно тя да бъде съпроводена с правилното релаксивно състояние, нагласа и цел. Тогава мозъкът може да възприема информация с над 600 000 думи в минута (около 30 страници в секунда).

Мисловните карти пък представляват начин на писане, който активизира целия мозък! Мисловната карта използва, както съзнанието, всички необходими ключови думи, така и подсъзнанието, защото се включват редица асоциации, пораждащи се от картините и цветовете.

- Има ли специални техники за очите, които е добре да бъдат приложени?

Д.К: Да, най-лесни за усвояване са техниките за визуална глътка (капацитета от думи, които поемаме при едно фиксиране на очите).

Опитните читатели взимат средно по 7 думи на фиксиране, а средно напредналите около 2. Техниките за разширяване на периферното зрение като Таблици на Шулте, стереограми (magic eye) и упражненията на д-р Бейтс също са ключови фактори, които ще помагат да се увеличи капацитетът от думи, поемани при едно фиксиране на очите.

Използването на водач за насочване (молив, флумастер) също е много ефективно решение, тъй като очите ни имат капацитет от около 20 движения в секунда според модерните eye tracking софтуери и да възприемат значително повече от това, което осъзнаваме на момента. Особено, когато сме в състояние на релаксивна концентрация.

(в материала има продуктово позициониране)