Автор
Василка Ванчева

Монголката Мандухай - достойната последователка на Чингис хан

Монголия е далечна страна с екзотична и древна история, която, за съжаление, не познаваме добре. Именно оттам, от дебрите на столетията, изниква името на Мандухай - великата царица на монголците.

В страната на Чингис хан тя е на пиедестал. Там я обожават, заради мечтата ѝ да види страната си обединена и силна. Едва ли има монголка, която поне веднъж през живота не е влизала в образа ѝ със съответното за епохата облекло и не го е запечатала на снимка за поколенията. Защото тя е "майката" на монголците. На нея са посветени филми, поеми, пиеси...
Именно популярността на Мандухай и влиянието ѝ в развитието не само на Монголия, но и на целия регион, вдъхновяват германската авторка на исторически романи Таня Кинкел да напише "Мандухай" - увлекателно четиво, част от поредицата "Известните жени в историята" на издателство "Емас".



Средна Азия, XV век. В този мъжки век и в тази доминирана от мъже част на света две жени посягат към властта и стават най-могъщите владетелки на своето време.
Първата е Мандухай - единствената дъщеря на монголски аристократ. Тя става втора съпруга на Мандул хан и е принудена да се бори за мястото си с първата му жена. Същевременно е длъжна да търпи омразния си мъж. Ала съдбата е на нейна страна и след няколко години брачен живот я оставя вдовица. Мандухай трябва да реши дали да стане покорна съпруга на някой кандидат, или да измисли как да поеме управлението на разпокъсаната империя, което не се полага на жена. Защото има мечта - да види Монголия обединена.

Тя избира да поеме по пътя на ловки дипломатически маневри като се омъжва за седемгодишния пряк наследник на Чингиз хан и става негова регентка. Докато отглежда своя бъдещ съпруг, Мандухай не слиза от коня и не пуска меча години наред, за да изведе народа си до старата слава на Чингиз хан. Но посвещението на великата цел си има своята цена - и тя е голямата любов, останала неосъществена.

В същото време Ван, млада и образована китайка, е одобрена да отгледа и възпита престолонаследника на Китай - Ченхуа. В деня на неговото пълнолетие тя трябва да му отдаде своята девственост, правейки го мъж, и да изчезне завинаги от живота му - и от Забранения град. Това е предназначението на императорската гувернантка. Ала тази участ не е за Ван. Надарена с изключителен ум, тя отглежда не само бъдещия император, но и мъжа на своя живот. Като не му е позволено да я направи съпруга, Ченхуа я издига в своя главна наложница и слага в краката й империята. Единствената й равностойна противничка е монголката Мандухай...

Историята ти хареса? Четенето винаги е удоволствие! ПРЕМЕСТИ СИ ПОГЛЕДА и се погрижи за очите си с Допелхерц.

(в материала има продуктово позициониране)